Начало Свят Иран изведе сателит в космоса

Иран изведе сателит в космоса

39
космос
Снимката е илюстративна

Иран изведе днес изследователски сателит в орбита с ракета, конструирана от паравоенната Революционна гвардия, съобщи агенция ИРНА.

Информацията отбелязва, че спътникът „Чамран-1“ е с тегло 60 килограма и успешно достигна 550-километрова орбита в космоса. Основната цел на мисията на спътника е тестване на космически хардуер и софтуер, съобщава Асошиейтед прес.

ИРНА информира, че наземните станции са получили сигнали от сателита.

Агенцията разкрива, че ракетата носител на спътника „Каем-199“, използваща твърдо гориво, е проектирана и изработена от аерокосмическото подразделение на Революционната гвардия. Иран планира още 13 последователни изстрелвания на спътници.

Въпреки че Иран отдавна имаше планове за изпращане на спътници в орбита, това е първото изстрелване по време на президентството на реформатора Масуд Пезешкиан, след като предишният му твърдолинеен президент Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер през май.

През януари Иран съобщи, че успешно е изстрелял три спътника в космоса.

Западът възприема програмата като част от подобряването на балистичните ракети на Техеран. Изстрелването става в момент, когато целият Близък изток е под напрежение поради войната между Израел и радикалната палестинска групировка „Хамас“ в ивицата Газа, което предизвиква опасения за регионален конфликт.

САЩ вече предупреждават, че изстрелването на ирански спътници е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и призовават Техеран да не предприема действия, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрени оръжия. Санкциите на ООН, свързани с иранската програма за балистични ракети, изтечоха през октомври миналата година.