Начало Новини Инфлацията в Швейцария намалява леко през юни, а безработицата не се променя

Инфлацията в Швейцария намалява леко през юни, а безработицата не се променя

29
Инфлацията в Швейцария намалява леко през юни, а безработицата не се променя

Инфлацията в Швейцария, която отразява изменението на потребителските цени, се е понижила леко през юни, докато икономистите прогнозираха, че тя ще остане на нивото, отчетено за май. Това обяви днес швейцарската Федерална статистическа служба, цитирана от ДПА

Потребителските цени са се повишили с 1,3 на сто през юни спрямо 1,4 на сто, отчетени за май. 

Нарастването с 3,8 на сто на годишна основа (спрямо юни 2023 г.) на жилищните разходи и на сметките за комунални услуги е основен фактор за ръста на инфлацията в Швейцария през миналия месец. 

Цените на дрехите и обувките са се понижили с 2 на сто, а на хранителните продукти и на безалкохолните напитки – с 0,3 на сто.  

На месечна основа потребителските цени остават без промяна през юни, след като за май бе отчетено, че са се увеличили с 0,3 на сто. 

Други данни, огласени днес от швейцарския държавен Секретариат по икономическите дела, сочат, че безработицата в Швейцария не се е променила през юни. За трети пореден месец равнището й се е запазило на 2,3 на сто. През юни 2023 г. тя беше на ниво от 1,9 на сто, посочва ДПА.

Икономистите очакваха през миналия месец швейцарската безработица да се понижи леко – до 2,2 на сто. 

Броят на регистрираните безработни в Швейцария е намалял до 104 518 души през юни спрямо 105 465 души през май.

Равнището на младежката безработица (регистрираните безработни на възраст между 15 и 24 години) през юни е останало без промяна спрямо предходния месец. То се е е запазило на ниво от 2 на сто.