Начало Новини Интервю ...

Интервю Не смятам, че системата "ол инклузив" ще бъде премахната в Турция, казва пред БТА Хакан Йигит, председател на туристическа асоциация

34
Интервю
                                                                                                Не смятам, че системата "ол инклузив" ще бъде премахната в Турция, казва пред БТА Хакан Йигит, председател на туристическа асоциация

Не смятам, че системата „ол инклузив“ ще бъде премахната в Турция, казва в интервю за БТА Хакан Йигит Иренгюн, председател на управителния съвет на турската Асоциация на бизнесмените и хотелиерите (ТОМИАД).

Хакан Йигит Иренгюн коментира пред БТА развитието на туризма в Турция, включително и твърденията за намеренията на представителите на туристическия бранш за преразглеждане на системата „ол инклузив“, добила популярност в Турция през 90-те години на миналия век.

Той изтъква, че българските туристи са изключително важни за Турция. По думите му най-предпочитаните от българските граждани дестинации са Истанбул, както и градовете в областта Тракия.

Според председателя на ТОМИАД туризмът в Турция все още не се е възстановил напълно след пандемията от КОВИД-19. 

Пред БТА той разказва и за забележителностите в окръг Анкара, като според него трябва да се направи повече за привличане на туристи в района. 

Следва интервюто с Хакан Йигит Иренгюн:

Туризмът е един от водещите сектори на турската икономика. Какво мислите за развитието на този сектор през последните години?

Винаги е имало динамика в туристическия сектор. Турция има сериозен дял в световния туризъм. Например през миналата година нашата страна прие над 56 милиона туристи. Поради икономическата криза, глобалната инфлация, а след това и пандемията от КОВИД-19 както всички страни по света, така и Турция също претърпя загуби. Въпреки това, на базата на международните данни, мисля, че Турция е на добро място пропорционално в сферата на туризма в световен мащаб.  

Какво според Вас трябва да се направи за по-нататъшното развитие на туризма в Турция? 

Необходимо е да се работи сериозно по отношение на рекламата и да се работи повече в цифровата среда. Това е основното. 

Възстановил ли се е напълно туризмът в Турция след пандемията от КОВИД-19?

Все още не. Макар сякаш в световен мащаб КОВИД-19 да поотмина, сега се появиха други различни болести, като например маймунската шарка. 

И хората сега се страхуват, опасяват се, че всеки момент може да се случи нещо лошо в света. Това не е свързано само с Турция, всъщност е така в целия свят. След 2000 г. има проблеми не само в Турция, но и в световен мащаб заради конфликтите и войните, като войната между Русия и Украйна, напрежението, свързано с Иран, с Израел. Има редица конфликти в нашия регион. Ливан например, също бе страна, приемаща много туристи, но в момента се евакуират хора от страната, като това ще окаже много лошо влияние върху туризма там. Така че не само Турция, целият свят не се е възстановил след локдауна по време на пандемията от КОВИД-19.

Кой според вас е най-популярният туристически район в страната? Всички знаем, че Турция е много красива страна. 

По отношение на статистиката много голям брой туристи през миналата година са посетили Средиземноморския ни регион, в частност окръг Анталия. Очевидно много туристи предпочитат да бъдат гости именно в Средиземноморския ни регион. 

Какво можете да кажете за зимния туризъм в Турция? 

Зимният туризъм в Турция е популярен предимно сред местни туристи. Зимният туризъм е по-слабо развит от летния. Имаме обаче много хубави зимни курорти в планината Улудаг, в окръг Болу, в Кайсери (курортът Ерджийес). С други думи, имаме много хубави места за посещение в Анадолския регион. И всичко това може да се развие с повече реклами и промоции. 

Миналия месец турските медии съобщиха, че Турция планира да засили гастрономическия туризъм. Какво мислите за това?

Ние, както и вие и България, обичаме много вкусната храна. Така че в това отношение мисля, че „основното тяло на туризма е гастрономията“. Т.е. вкусът е много важен, а Турция е наясно с всичко това. И според нашата асоциация ТОМИАД е изключително важно образованието в сферата на гастрономията. Засилено обучение на младите хора в областта на гастрономията ще ни позволи да се развиваме по-лесно и да бъдем по-успешни в тази сфера.

Има ли намерение Турция да се превърне в дестинация за по-богати хора? 

Може би ще можем да реализираме това на по-късен етап. Заради наличието на много хотели, предлагащи настаняване на базата “ол инклузив“, голяма част от богатите хора не предпочитат страната ни. Иначе, разбира се, че бихме искали повече богати туристи да посещават страната ни, всеки иска това. 

Въпросът, свързан със системата „ол инклузив“, е много интересен. Хората, които живеят в България, са много заинтересовани от тази тема, тъй като напоследък се появиха твърдения, че Турция смята постепенно да преразгледа тази система. Какво смятате по този въпрос?

Тази система може да бъде постепенно преразгледана, но може и да не бъде преразгледана. Трябва обаче да се изложат причините за евентуално преразглеждане. 

Тази система е въведена за първи път от британска туристическа компания през 30-те години на миналия век, но не постига голям успех. През 50-те години на миналия век френски предприемач създава ваканционен лагер на испанския остров Майорка със система от типа на ол инклузив. 

В Турция за първи път системата е внедрена в хотел „Марко Поло“ (в Анталия, през 90-те години – бел. авт.). Тази система има плюсове и минуси, но плюсовете на тази система са свързани с привличането на голям брой туристи. Следователно трябва да използваме тази система. Така че не мисля, че това е система, от която трябва да се отказваме и не мисля, че системата ще бъде премахната.

Турция е сред най-предпочитаните дестинации от българските граждани. Знаете, че българите много обичат Турция.

Да. Вие имате 6 милиона души население, а ние приемаме 3 милиона българи. Вие обикновено сте на пето място по брой на туристите, които посрещаме в Турция. Но в процентно изражение, като се има предвид вашето население, ние приемаме половината от българите, така че вие сте на първо място за нас. Вие сте много важни за нас.

Миналия месец в Истанбул се проведе много важна среща. Служебният министър на туризма Евтим Милошев и Хасан Екер, вицепрезидент на Асоциацията на турските туристически агенции (ТЮРСАБ), откриха българо-турски туристически форум под наслов „България – Открий и сподели“. Какви според Вас са най-добрите възможности за засилване на сътрудничеството между България и Турция в областта на туризма?

Важно е да се осъзнае, че имаме туристическа мрежа, която се укрепва и на базата на близостта помежду ни. Причината за това е културно-историческото наследство, а както вече казах, фактът, че вкусовете ни са почти еднакви и сме много близо един до друг, разбира се, ни поставя в позицията на две държави, които могат да бъдат посещавани все повече и повече. 

Можем да подобрим това чрез засилване на съвместното сътрудничество, съвместни проекти, съвместни семинари и съвместни инвестиции.

Трябва да се организират повече туристически изложения. Необходимо е това да стане по-широко разпространено. Смятам, че популяризирането на дестинациите ни може да бъде на по-високо ниво. Трябва да правим повече съвместни стъпки заедно. Тъй като сме съседи, трябва да организираме повече съвместни турове, за да можем да организираме екскурзии и в двете страни за гражданите на трети страни. 

Според вас кои турски градове се харесват най-много на българите?

Българите посещават най-много Одрин, Къркларели, Истанбул, но не знам дали защото им харесва, или защото е по-лесно за тях заради близостта на градовете до България. 

Какво можете да кажете за турските туристи, които посещават България? Знаете, че зимният туризъм в България е много добър, много ли турски граждани идват в България? 

Разбира се, че винаги може да се работи по въпроса повече турски граждани да посещават България. В крайна сметка ние познаваме България и България познава нас. Освен това, както преди малко споменах, мисля, че и за Турция, и за България би било важно да представяме нашите страни на гости от други държави.

Какво можете да ни кажете за развитието на туризма в столицата Анкара и региона? 

Анкара е световноизвестен град, всички знаят за Анкара. Но за съжаление според мен Анкара не получава достатъчно подкрепа в областта на туризма. 

Недостатъчно известни са красивите градчета Казан и Бейпазаръ  (в окръг Анкара). Да отбележим и забележителностите в столицата Анкара като първия парламент, великолепната Анкарска крепост, но според мен и към тях няма достатъчен интерес и внимание. Също така в Анкара има още много красиви места за посещение, включително в най-отдалечените квартали. Има толкова много красиви места, за които хората не знаят, включително дори жителите на нашата столица. По тази причина смятам, че Анкара не е достатъчно оценена. 

Според вас кои са най-красивите и интересни места в Анкара?

Навсякъде има красиви места. Изключително много обичаме град Бейпазаръ. Градчето, от което е родом кметът на Анкара Мансур Яваш, е място, което Ви позволява директно „да вдъхнете старата архитектура на Анкара“. Яваш е бил кмет и на Бейпазаръ, като по времето на управлението му е успял да привлече много добри инвестиции, а впоследствие са привлечени много местни туристи. 

В центъра на столицата се намира районът Хамамйоню, отново място, на което можем да усетим старата Анкара. 

Имаме още редица привлекателни места в целия окръг Анкара. Например имаме хотели със спа центрове с минерална вода край град Аяш, край Кахраманказан.  

Шерефликочхисар се намира край соленото езеро Тузгьолю (езерото се намира на териториите на окръзите Анкара, Коня, Аксарай – бел. авт.). 

Имаме и района Елмадаг – място, където можем да развиваме зимен туризъм.

С други думи, имаме много привлекателни места, които да посещават чуждестранните и местни туристи.