Начало България Инсулт покосява 4000 българи всеки месец

Инсулт покосява 4000 българи всеки месец

79
катастрофа линейка
Снимката е илюстративна

Средно в България всеки месец 4000 души биват засегнати от инсулт. Това често срещана диагноза е основна причина за смъртност в страната, като сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите заболявания съставят около 59.8% от смъртните случаи за 2023 година, показва статистика на Министерството на здравеопазването.

Според Световната здравна организация (СЗО) един от всеки четирима възрастни е в риск от инсулт. Инсултът може да бъде фатален или да доведе до инвалидност, което променя не само живота на засегнатия, но и на неговите близки.

Хората, които преживеят инсулт, трябва да се справят с неговите последици – здравословни, социални и финансови. Поради това е жизненоважно да се знае, че инсултът може да се предотврати и лекува, като тежестта му може да се намали, включително и дългосрочните му последици.

През миналата година близо 50 000 българи претърпяха инсулт и бяха приети в болница. Около 10% от тях починаха, включително хора под 35-годишна възраст. Това съобщава Асоциацията за инсулт и афазѝя по повод Световния ден за информираност относно инсулта, предава БНР.

България е лидер в Европа по смъртност от инсулт, като само 3% от българите получават съвременно лечение. През 2021 година България се ангажираха да постигнат няколко цели до 2030 година, сред които са намаляване на инцидентите с инсулт с 10%, осигуряване на бързо и адекватно лечение за над 90% от пациентите и въвеждане на национална политика за борба с инсулта.

Националната Здравна стратегия 2030 включва мерки за подобряване на възможностите за лечение на мозъчно-съдови болести, промициране на здравословния начин на живот и намаляване на рисковите фактори.

Важна инициатива е въвеждането на здравно образование към децата и учениците. Осигуряването на съвременни диагностични и лечебни услуги в специализирани центрове, както и персонализирана рехабилитация и вторична профилактика, са от съществено значение.

Министерството на здравеопазването работи по създаването на национална мрежа от високотехнологични „stroke“ центрове за диагностика и лечение на територията на страната. Тази инициатива ще бъде подкрепена от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Още новини от деня – четете тук