Начало Свят Има ли тайни разговори между Русия и Германия?

Има ли тайни разговори между Русия и Германия?

34
Германия
Снимката е илюстративна

Срещите на високо ниво между Германия и Русия като част от „Петербургския диалог“ официално не се провеждат от години, но неофициално диалогът продължава, съобщават германските медии.

Според програмата, която започва на 20 октомври, първоначално е планирана вечеря в петзвезден хотел в столицата на Азербайджан, Баку. Следващият ден е предвидена среща, посветена на сътрудничеството между Германия и Русия. Това поне е по руския вариант на програмата от началото на октомври, която включва официалното лого на „Петербургския диалог“, съобщават „Ди Цайт“ и ARD.

Срещата е от политически характер и би представлявала нарушение на официалната външна политика на Германия, която е насочена към изолация на Русия, посочва ARD. Никой от негерманските участници не е потвърдил участието си – някои ясно са го отрекли, други не са коментирали, а трети са дали уклончиви отговори.

„Петербургският диалог“ е официално разпуснат

„Петербургският диалог“ е създаден през 2001 г. от бившия германски канцлер Шрьодер и руския президент Путин с цел да сближава гражданските общества на двете страни. През 2021 г. Русия обяви участващите организации за „нежелани“, което доведе до официалното прекратяване на диалога от германската страна. След инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., германската страна разпусна и свързаните с форума структури.

Според програмата, участниците в срещата ще бъдат бившият заместник-председател на Социалдемократическата партия и бивш премиер на Бранденбург, Матиас Плацек, бившият шеф на Федералното канцеларство Роналд Пофала от ХДС, и бившият директор на „Петербургския диалог“ Мартин Хофман.

Участие на швейцарци?

В програмата са включени и двама швейцарци: Тим Гулдиман, бивш посланик в Берлин, и Томас Гремингер, бивш генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, днес директор на Център за политиката по сигурността в Женева, финансиран от швейцарската държава. Гремингер подчертава необходимостта от доверени формати за диалог с Русия.

Срещата включва и участието на германския депутат Армин Лашет, бивш председател на ХДС и бивш премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия. Той обаче отказва участието си, тъй като има други ангажименти през тези дни.

Неформална среща

Срещата е неформална и участниците присъстват в лично качество, без да представляват институции, включително „Петербургския диалог“, посочват някои от участниците. Съмненията, че става въпрос за частна среща, продължават, тъй като някои високопоставени руснаци са част от програмата и се споменава логото на форума.

Първа среща в Баку била през април

Преди шест месеца се състоя поверителна среща в същия хотел в Баку. Тогава германски и руски експерти обсъждали възможни връзки между Русия и другите страни. Изглежда, че на следващата среща ще се обсъжда изграждането на комуникационни пътища и мостове на доверие между двете страни.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук