Начало Водещи Има ли план Николай да стане следващия патриарх? Той отрича

Има ли план Николай да стане следващия патриарх? Той отрича

109
Пеевски и Николай

Името на пловдивския митрополит Николай отново влезе в медиите за потенциалната му кандидатура за следващ патриарх, въпреки че той отрича подобни намерения.

Малко след смъртта на патриарх Неофит той излезе с позиция, в която посочва, че отказва да участва като кандидат при следващия избор за глава на Българската православна църква.

После се появиха негови снимки със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, както и твърденията, че изборът на новия сливенски митрополит е станал под диктовката на Николай.

В същото време западно- и средноевропейския митрополит Антоний коментира, че няма постъпил документ, с който Николай Пловдивски се отказва от участие в патриаршеския избор.

Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит

Това доведе до ново изявление на Николай, който заяви, че няма да стане български патрирах.

Това става на фона, когато днес в епархиите на Българската православна църква се избират делегатите за Патриаршеския избирателен църковен събор.

В Свещеното писание е казано, думата ви да бъде „да“, или „не“, няма „въздържал се“. Ако ме питате дали аз ще стана патриарх, думата ми е „не“!“, каза пловдивският митрополит Николай, цитиран от БНТ.

Така той отговори на въпроса дали е внесъл писмено в Светия синод отказа си да бъде избран за патриарх след кончината на патриарх Неофит.

„Аз написах обръщение и подписах. Казах на Светия синод каквото имам да казвам и считам това е достатъчно“, допълни пловдивският митрополит Николай.

Сливенският митрополит Арсений, който в средата на март, все още като знеполски епископ, беше първи викарий на пловдивския владика, припомни, че в изявлението си тогава дядо Николай е бил обстоятелствен.

Кой е епископ Арсений – новият Сливенски митрополит

„И той отказа да участва, дори в своето изявление каза, че няма и да приеме“, подчерта сливенският митрополит Арсений.

На 20 юни с мнозинство 2/3 от състава си Светия синод трябва да определи тримата митрополити, сред които ще се избира следващия български патриарх.

В църковните среди се твърди, че най-предпочитани сред архиереите са митрополитите Гавриил – Ловчански, Григорий – Врачански, Йоан – Варненски и Великопреславски Наум – Русенски.

На въпрос кой ще бъде избраният, митрополит Николай отговори така:

„И на ум не ви хрумва кой ще бъде патриарх. Това само Бог знае. Защото това е божествено призвание“, пише БНТ.

Днес сливенският владика отслужи своята първа архиерейска служба в морския град.

„Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, да преподадем своето първо Архипастирско благословение за всички жители с мир, с любов, отеческо послание“, каза сливенският митрополит Арсений.

Още новини от деня – четете тук