Начало Водещи Има ли пак изненади на изборите: Нова формация влиза в парламента, разцепеното...

Има ли пак изненади на изборите: Нова формация влиза в парламента, разцепеното „Величие“ – също?

104
Радостин Василев
На снимката: Радостин Василев

„Величие“, която на предходните предсрочни избори беше голямата изненада, отново прекрачва бариерата от 4% за влизане в парламента. Това показват първоначалните данни от резултатите от изборите.

Партията около Ивелин Николов и бившия служител на НСО Николай Марков се разцепи веднага, след като влезе в парламента. Още в първите седмици на 50 Народно събрание стана ясно, че демонстриращите близост Николов и Марков вече си нямат доверие.

Разцеплението на партии в предходния парламент започна именно с „Величие“.

По данни на Галъп партията взима 4.6%, но според проучването на „Маркет линкс“ те все още са на ръба.

Нова изненада има на настоящите избори – Морал, единство, чест (МЕЧ) с лидер Радостин Василев най-вероятно също прескача бариерата. Според данни на Тренд партията взима точно 4%, а според Галъп – 4.1%. Алфа рисърч обаче дават 3.8% резултат на МЕЧ.

Партийната кариера на Радостин Василев тръгна от „Има такъв народ“, но много скоро той напусна партията като извади запис, според който лидерът на депутатите в парламента Тошко Йорданов е отправял заплахи към свои колеги.

След като напусна ИТН Василев се присъедини към ПП-ДБ, с които също се раздели и отново с разпространен от него самия запис от партийна среща на ПП. От думите на лидерите излязоха реплики за това, че Бойко Борисов ще бъде „изпран“, че службите и МВР трябва да бъдат при ПП.

Василев стана независим депутат и по-късно основа своя партия.