Начало Новини Има забележима разлика между климатичните цели на ЕС и стратегическите планове на...

Има забележима разлика между климатичните цели на ЕС и стратегическите планове на страните членки, предупреждава доклад на ЕСП

59
Има забележима разлика между климатичните цели на ЕС и стратегическите планове на страните членки, предупреждава доклад на ЕСП

Стратегическите планове на страните от ЕС по Общата селскостопанска политика (ОСП) на общността не са достатъчно благоприятни за климата и не защитават адекватно околната среда, предупреди Европейската сметна палата (ЕСП) в най-новия си доклад, предаде ДПА.

Дизайнът на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз в сферата на екологията е по-добър, заяви Николаос Милионис, член на ЕСП и ръководител на проучването. „Въпреки това, няма съществени разлики в селскостопанските планове на страните членки“, добави той.

ОСП, най-големият компонент от разходите в бюджета на ЕС, възлизащ на общо 378,5 милиарда евро (424 милиарда долара), представлява почти една трета от бюджета на общността и има за цел да подпомогне фермерите и да защити продоволствената сигурност.

Общата селскостопанска политика също има за цел да защитава околната среда с определяне на условия за финансиране. В политиката за селскостопански субсидии са заложени различни възможности за страните членки на ЕС да постигнат целите по отношение на околната среда и изменението на климата.

Експертите на ECП обаче са установили, че всички страни от ЕС са използвали „изключения от селскостопански и екологични условия“.

Някои държави от ЕС „намалиха или забавиха прилагането на зелените мерки, които са необходими за получаване на средства от ЕС“, установява докладът на ЕСП.

„Има забележима разлика между целите на ЕС в областта на околната среда и климата и селскостопанските планове, изготвени от страните от ЕС“, посочват от палатата.

След масови протести на фермери в общността срещу бюрокрацията и намаляващите им доходи, Европейската комисия отговори с допълнително облекчаване на някои изисквания като тези, свързани със сеитбооборота, с цел по-облекчен достъп до субсидии.

Европейската сметна палата подчертава, че отстъпките от страна на Брюксел заради протестите на фермери в целия ЕС, рискуват допълнително да засегнат екологичните цели на ОСП. Липсват и мерки за наблюдение на намаляването на въглеродните емисии.

„Амбициите на ЕС за климата и околната среда се разминават с тези на национално ниво“, допълни Милионис.