Начало България Има двама свидетели, които могат да разкажат много за Пеевски – Доган...

Има двама свидетели, които могат да разкажат много за Пеевски – Доган и Борисов

114
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Много хора споменават: „Вие все за Пеевски говорите, говорете за бъдещето”. Преди да разговаряме за бъдещето и да засаждаме дървета и растения, първо трябва да изтръгнем корените на храста, зад който се скрива Борисов.

Няма как да говорим за бъдещето, докато Пеевски е апроприирал институциите, службите и съдебната система в държавата.

Двамата свидетели, които могат да разкажат много за Пеевски, са Ахмед Доган и Бойко Борисов.

По-желателно е Доган да се обади към партиите заедно срещу Пеевски, да излезе и да разкаже всичко, което знае. Тази информация би била достатъчна дори и за прокуратурата на Зимбабве да разследва Пеевски.

Дори след изборите, ако Пеевски все още е близо до вратата на ГЕРБ, няма смисъл да говорим за управление. Зависи ли ГЕРБ от Пеевски? Отговорът на този въпрос от Борисов все още не е ясен. Той се прави на лисица и казва „аз нямам нищо общо с Пеевски, ДПС никога не са ме подкрепяли“. Това е изцяло невярно. Едно проучване показва, че в последните четири парламента ГЕРБ и ДПС са гласували заедно около 50 пъти по ключови въпроси. 142 от гласуванията са на ГЕРБ-ДПС-Възраждане.

Когато питаме българските служби как е възможно да се обвини Пеевски в корупция от САЩ и те да имат 290 страници доклад за това, а ние казваме, че той е чист като сълза, те мълчат, вместо да предоставят тази информация на прокуратурата, за да разследва. Никой не иска да разследва и Цветан Василев, който също праща данни за рекетиране от страна на Пеевски.

След 15 години опити за промяна на Конституцията, за реформи в съдебната власт и за отстраняване на монопола на прокуратурата, колко време още трябва да чакаме? Имахме 2 избора – да се въртим на едно място и да се оплакваме, че искаме промени, но не можем да ги осъществим, защото трябва да говорим с ГЕРБ и ДПС, или да работим за обещаното на избирателите. Проектите бяха анулирани от Конституционния съд, въпреки положителната оценка на Европейската комисия, поради влиянието на Пеевски и председателя на Върховния административен съд, Георги Чолаков.

Дискусиите за Конституцията се начертаха с Карадайъ, не с Пеевски. Не съжаляваме, че обсъждахме Конституцията с ДПС. Съжаляваме за многото грешки по време на последното управление и за липсата на добро обяснение на нашите стъпки и решения, от които част бяха грешни.