Начало Избор на редактора Имаме ли нужда от ГЕРБ?

Имаме ли нужда от ГЕРБ?

94
ГЕРБ конгрес

Преди 15 години партия ГЕРБ се появи на политическата сцена като алтернатива на  БСП и ДПС. Затова на парламентарните избори през 2009 година тя успя да получи подкрепата на повече от половината демократична общност в България. Партията беше нова, програмата й беше прозападна и евроатлантическа, освен това, извади на политическата сцена много млади хора. Това бяха и причините ГЕРБ да спечели изборите убедително ( с близо 40%).

Но в последвалите години, в които реално се изредиха да управляват три правителства на ГЕРБ, те три пъти бяха сваляни от власт с протести, последните от които, през 2020 година, бяха изключително многобройни и изпълнени с насилие от страна на полицията, предимно срещу млади хора. А през 2013 година младият мъж Пламен Горанов дори се самозапали пред сградата на община Варна в знак на протест срещу управляващите.

Прави впечатление, че от 2021 година насам, заради честите предсрочни избори, ГЕРБ имаха цели седем възможности да съставят правителство, но така и не успяха нито веднъж. Бойко Борисов върна общо пет неизпълнени мандата, а два пъти ГЕРБ предложи, умишлено или не, неприемлив състав на правителство, което не успя да събере подкрепа в парламента.

Така стана и последният път, когато на парламентарните избори, проведени на 9 юни, партия ГЕРБ получи най-много депутатски места от всички партии и 68 депутати в 240 членния парламент на България. Макар да беше първа политическа сила, ГЕРБ е твърде далече от парламентарно мнозинство и трябваше да преговаря с останалите политически сили, за да получи подкрепата им на базата на някаква своя програма и представа за управлението на страната. Така се прави в демократичния свят. ГЕРБ дължаха това на българите не само защото са първа политическа сила, а защото усърдно работиха за свалянето на предното редовно правителство на акад. Николай Денков, което водеше проевропейска политика и имаше обявена ясна програма. Нищо такова не се случи, макар че ДПС и отделните други депутати подсказаха, че ще подкрепят ГЕРБ за съставяне на правителство.

И вместо партията на Борисов да представи програма за управление и да се опита да сформира приемливо правителство, беше предложен възможно най-политическият кабинет, съставен от компрометирани активисти на ГЕРБ и без каквато и да е управленска програма. Това арогантно политическо поведение доведе до отхвърлянето на въпросния кабинет в парламента. Тези политически действия водят до извода, че партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов нямат политическа воля за да управляват България.

И не само че ГЕРБ практически отказа да работи за съставянето на правителство, но изключи и възможността някоя от другите партии да се опита да направи кабинет, като веднага заговориха за нови избори, от които България няма нужда.

И всичко това, на фона на изказванията на различни говорители и  функционери на партията, в смисъл че всички други са виновни за всичко и само ГЕРБ винаги е невинен.

Няма как да не се запитаме – нужна ли е партия ГЕРБ на българския парламент и има ли място в политическото бъдеще на България? Защото очевидно е, че партията отказва да генерира управленски идеи и капацитет за управлението на страната. По този начин партията не само не подпомага, но и пречи на развитието на България в посока към Европа, Шенген и еврозоната. С това си поведение е ясно, че партия ГЕРБ вече не обслужва интереса на обществото, а работи само за добруването на своята собствена партийна номенклатура.

Още актуални коментари – четете тук