Начало Свят Икономическа изгода или криви сметки очакват Турция в БРИКС

Икономическа изгода или криви сметки очакват Турция в БРИКС

74
БРИКС
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, китайският президент Си Цзинпин, президентът на РЮА Сирил Рамапоса, индийският премиер Нарендра Моди и руският външен министър Сергей Лавров позират за снимка в кулоарите на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, 22 август 2023 година. Снимка: АП/БТА

Турция е в търсене на нови партньорства и съюзи, тъй като пътят й към Европейския съюз изглежда блокиран. Организацията на нововъзникващите пазарни икономики БРИКС предлага нови възможности за икономическо сътрудничество с Турция.

Страната е подала официално заявление за присъединяване към БРИКС, което ще бъде обсъдено на среща в Казан, Русия през октомври. САЩ и ЕС реагират сдържано на новината, като признават правото на Турция да избира своите партньори за сътрудничество.

Мнението на САЩ и ЕС

САЩ и ЕС подчертават правото на Турция да избира своите партньори за сътрудничество. Турция остава кандидат за членство в ЕС, но трябва да спазва определени ограничения. По отношение на отношенията с БРИКС, тези организации се различават по цели, структура и организация.

Решаваща среща на БРИКС през октомври

Турция е подала заявление за пълноправно членство в БРИКС, която е организация, основана през 2006 г. и в момента включва страни като Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Присъединяването на Турция към БРИКС може да й отвори нови възможности за икономическо сътрудничество и развитие.

Защо БРИКС?

Турция е заинтересована да се присъедини към БРИКС поради икономическия потенциал на организацията. Това ѝ предоставя нови възможности за сътрудничество с големите икономически сили като Русия и Китай. Все пак, Турция не иска да се откъсне напълно от Запада.

Мнението на анализаторите

Анализатори от Турция споделят мнения за интереса на страната към БРИКС. Някои вярват, че Турция има какво да печели от членството си, докато други се съмняват в ползите от тази инициатива. Въпреки това, стъпката на Турция към БРИКС може да бъде ключова за икономическото и външнополитическото й развитие.