Начало Новини Изцяло електрическите автомобили в Унгария вече са над 60 000, сочат правителствени...

Изцяло електрическите автомобили в Унгария вече са над 60 000, сочат правителствени данни

29
Американците не бързат да си купят електромобил, сочи проучване

Броят на колите в Унгария, задвижвани изцяло от батерии (BEV), през септември за първи път е достигнал над 60 000 електромобила. Това се посочва в съобщение на унгарското министерство на енергетиката, огласено днес и цитирано от агенция Синхуа.

Ако бъдат взети предвид камионите и автобусите, задвижвани само от батерии, броят на електрически превозни средства в Унгария вече достига близо 65 000.

Само през септември в страната са регистрирани 2072 нови електрически превозни средства. Това представлява едно от най-значителните увеличения на броя им от началото на годината. 

Правителството на Унгария е отпуснало 60 млрд. форинта (163,84 млн. долара) в подкрепа на развитието не електромобилността в страната. Част от тези средства се предоставят под формата на финансова подкрепа за купувачите на изцяло електрически превозни средства. Друга част се инвестира в мрежа от зарядни станции, нещо което е от ключово значение за елктромобилността, посочва Синхуа.

През ноември ще бъде проведен публичен търг за възлагане на изпълнението на поръчка за изграждане на зарядни станции в някои от по-слабо развитите селски райони в Унгария. Проектът е на стойност от 28 млрд. форинта (76,43 млн. долара).