Начало Свят Израел разкритикува Великобритания заради забрана за износ на някои оръжия

Израел разкритикува Великобритания заради забрана за износ на някои оръжия

39
Джон Хийли
Джон Хийли
Снимка: АП

Министърът на отбраната на Великобритания Джон Хийли заяви, че решението за забрана на износ на определени видове оръжия няма да застраши сигурността на Израел, след като правителството беше критикувано от Тел Авив и еврейски лидери в страната.

От Обединеното кралство бяха оттеглени около 30 от общо 350 разрешителни защото съществуваше опасност те да бъдат използвани в конфликта в Газа и да противоречат на международното хуманитарно право.

Главният равин на Обединеното кралство, Ефраим Мирвис, заяви, че това решение „подкопава доверието“, докато „шестима заложници са погребани от близките си след убийството им от жестоки терористи“.

Министърът на отбраната на Израел, Йоав Галант, изрази „силно обезсърченост“ и критики към решението, което беше взето след убийствата в Газа.

Хийли потвърди, че налагането на забраната е било обявено след като е информирал Галант. Той отбеляза, че подкрепата на Великобритания към Израел все пак остава непоклатима, но призна, че новината не е била добре приета от страна на Галант.

Сред забранените стоки са ключови компоненти, които се използват в военните самолети, включително в изтребителите F-16 и дроновете, както и военноморски системи и оборудване.

Хийли заяви пред радио „Таймс“: „Това няма да има въздействие върху сигурността на Израел.“ Той посочи, че е бил в контакт с Галант преди официалното обявяване на забраната.

„Длъжни сме да спазваме закона, но това няма да промени нашата непоклатима подкрепа за Израел и неговото право на самозащита. През април британски самолети помогнаха в прехващането на ирански дронове и ракети, предназначени за цивилни цели в Израел“, добави Хийли.