Начало Новини Израел предупреди разселените ливанци да не се връщат по домовете си на...

Израел предупреди разселените ливанци да не се връщат по домовете си на фона на нови удари, включително срещу джамия

34
Израел предупреди разселените ливанци да не се връщат по домовете си на фона на нови удари, включително срещу джамия

Израелските въоръжени сили призоваха ливанските бежанци да не се връщат по домовете си, като предупредиха, че ударите по селища в Ливан ще продължат, предаде ДПА, като се позова на говорител на военните.

В публикация в социалната медийна платформа „Екс“ говорителят не уточнява кои селища ще бъдат обект на ударите.

На фона на ескалацията на военните действия през последните седмици Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) многократно отправяха призиви към жителите на определени райони в Ливан да се евакуират, като често това предшестваше израелските въздушни удари.

Военната кампания на Израел в Газа, предизвикана от безпрецедентните атаки на „Хамас“ на 7 октомври, е съпроводена от продължаващи от почти една година трансгранични сблъсъци с „Хизбула“ в Ливан.  

Конфликтът вече се разпространи и в Ливан, където израелските сили значително отслабиха подкрепяната от Иран военна групировка, като според съобщения в медиите са убили голяма част от ръководството ѝ, посочва ДПА.

Продължава да има риск от разширяване на обхвата на войната в региона, тъй като Израел продължава да нанася удари в Ливан и „Хизбула“ продължава да изстрелва ракети към Израел, както и на фона на неотдавнашното нападение на Иран срещу израелска територия.

Междувременно пресслужбата на ЦАХАЛ каза, че израелските военновъздушни сили са нанесли удар по щаб на радикалното шиитско движение „Хизбула“, разположен в джамия в близост до болницата „Салах Гандур“ в Южен Ливан.

„Щабът е използван от терористите на „Хизбула“ за планиране и извършване на терористични атаки срещу войските на израелската армия и Държавата Израел“, се казва в изявление на пресслужбата, цитирано от ТАСС.

„Преди удара бяха изпратени известия до жителите и бяха проведени разговори с влиятелни лица в селищата, по време на които Израелските сили за отбрана разкриха използването на болницата от движението „Хизбула“ в разрез със законите на въоръжения конфликт и по време на които те поискаха незабавно прекратяване на всякаква военна дейност, извършвана в болницата“, се допълва в изявлението.