Начало Свят Израел нанесе въздушен удар по Бейрут

Израел нанесе въздушен удар по Бейрут

29
Пушек се издига над район в Южен Ливан
Ливан
Снимка: АП/БТА, архив

Израелската армия извърши целенасочен въздушен удар върху ливанската столица Бейрут. По данни от ливански източници, цитирани от Ройтерс, ударът беше насочен към ключови съоръжения на „Хизбула“ в южните предградия на града. Това е ясен сигнал за ескалация на конфликта, посочва агенцията.

Жители на района чуха експлозия в южните предградия на Бейрут, контролирани от „Хизбула“, и видяха дим над района.

Според ливанските медии, ударът беше върху сграда в южно предградие на Бейрут. Националната информационна агенция на Ливан съобщи, че използван е самолет F-35, който е изстрелял две ракети.

Източници по сигурност пред Ройтерс посочиха, че израелският удар беше насочен към високопоставена фигура на „Хизбула“. Въпреки това те не могат да потвърдят дали атаката е причинала неговото убийство.

Телевизията „Ал-Манар“ на „Хизбула“ съобщи, че южните предградия на Бейрут, известни като Дахие, бяха цел на агресия. Шумът от реактивен самолет е бил чут от свидетели по време на атаката. По думите на „Ал-Манар“, при удара има загинали и ранени в южните предградия на Бейрут.

Конфликтът се засили значително след безпрецедентната атака на „Хизбула“ тази седмица, при която бяха убити и ранени десетки хора в Газа. Този инцидент допринесе за ескалацията на конфликта, напомня БНР.