Начало Свят Израел и „Хизбула“ пристъпиха към най-масираната размяна на удари след избухването на...

Израел и „Хизбула“ пристъпиха към най-масираната размяна на удари след избухването на войната в ивицата Газа

34
зраелската система за ПВО "Железен купол" прехваща атака от Ливан над района на Галилея
Снимка: БТА

В ранните сутрешни часове на неделя Израел и „Хизбула“ се включиха в най-масираната размяна на удари между тях от избухването на войната в ивицата Газа преди повече от 10 месеца. Тази ескалация на напрежението беше очаквана след убийството на високопоставен командир на ливанската групировка, свързана с Иран. Парадоксално може да изглежда, но хората от двете страни бяха облекчени от отговора на „Хизбула“, пише БТА.

Ливанската групировка извърши масирана атака с ракети и дронове, но Израел предприе превантивни удари, ограничавайки масовостта на нападението. Така Израел отново продемонстрира военното си превъзходство над своите врагове в Близкия изток, въпреки военния потенциал на „Хизбула“.

Размяната на удари прилича на тази между Иран и Израел от април, когато Иран извърши атака с ракети и дронове, реагирайки на израелски въздушен удар в Дамаск. Въпреки заплахите, доста вероятно нещата да не стигнат дотам, тъй като и двата лагера изглеждат дисциплинирани да избегнат пълномащабна конфронтация.

Въпреки продължаващата война в ивицата Газа и подкрепата на Иран за групировки като „Хамас“ и „Хизбула“, израелските атаки върху ирански цели не спират.

Убийството на Фуад Шукр беше последвано от това на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в Техеран – инцидент, който бе тежък удар за Иран. Планината срещу Хания бе извършена на 31-ви юли, като сега се очаква отговор от Ислямската република. Макар отчетеното временно забавяне на реакцията да се обясни с преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Кайро, очакването за истинска реакция все още виси във въздуха.

Говорителят на израелската армия споделя, че бяха поразени около 270 цели в Ливан, преди да обяви гибелта на един израелски войник, срещу трима свои бойци на „Хизбула“ и „Амал“. Според източници нападението беше успешно, но щетите в Израел не вдъхват увереност в твърденията на „Хизбула“.

Иран приветства обстрела на Ливан, като самото Техеран все още е решено да избягва открита война с Израел за момента.

Израел и САЩ продължават да мониторират ситуацията и да бъдат готови за всякакви сценарии, като атаката на „Хизбула“ показва, че напрежението в региона е високо, но се опитва да бъде контролирано.

На практика този инцидент може да бъде само едно временно препятствие в противопоставянето между Израел и „Хизбула“, без да доведе до по-голяма война. Важният фактор в този случай е реагирането на САЩ към потенциалния конфликт, като военните действия на Израел се наблюдават отблизо.

Още международни новини – четете тук