Начало Водещи Израел е изправен пред най-голямата заплаха от Европа: Да бъде изхвърлен от...

Израел е изправен пред най-голямата заплаха от Европа: Да бъде изхвърлен от Евровизия

164
Евровизия

Според „Политико“, Израел може да бъде бойкотиран на „Евровизия“ поради военната си кампания в Газа, което означава, че може да не получи нито една точка заради четирикратната си победа в конкурса.

Вече в последните две години политиката играе голяма роля в конкурса. След като Русия беше изключена от изданието през 2022 г., Украйна спечели победата на фона на масови обществени протести. Сега Израел е подложен на вълната от нападки и бойкоти.

Организаторите на конкурса – Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), казват, че израелската обществена телевизия KAN, отговаря на всички правила за участие в конкурса. Въпреки това, обществените радио- и телевизионни оператори, които са членове на EBU, са под огромно напрежение да бойкотират участието на Израел.

От EBU коментират, че „сравненията между войни и конфликти са трудни и като неполитическа медийна организация, не могат да ги правят“.

В Швеция, където ще се проведе конкурсът, повече от 1000 музиканти изразиха недоволството си към организаторите, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), призовавайки ги да не показват лицемерие пред „хуманитарната катастрофа“ в Газа. Шведската телевизия SVT, която е домакин на събитието тази година, също призова EBU да реши кой може да участва.

Финландски артисти призоваха финландската обществена телевизия Yle да окаже натиск върху EBU и да попречи на „страна, която извършва военни престъпления и продължава военна окупация да има достъп до публична сцена, чрез който цели да излъска имиджа си в името на музиката“.

Ирландската RTÉ получи близо 500 имейла, призоваващи да не се излъчва събитието, ако Израел вземе участие.

Палестински симпатизанти изразиха протест с полуголо колене пред NKR на Норвегия, призовавайки за изключване на Израел от конкурса.

Исландската RÚV заяви, че все още обмисля дали да се присъедини към тазгодишния конкурс, след като приключи процеса на национален подбор, в който участва палестински певец.

Посланикът на Израел в Швеция Зив Нево твърди миналия месец, че „да призовеш за бойкот на Израел означава да подкрепиш Хамас – и да поставиш цена на тероризма“. „Дръжте политиката далеч от Евровизия“, каза той.

Изпълнителният директор на EBU заяви, че се опитват да избягват политиката и има дори поставено официално правило за състезателите да не „политизират“ или „инструментализират“ събитието. Исландската група Hatari беше дори глобена заради развяване на палестинското знаме пред камера по време на конкурса през 2019 г. в Тел Авив.

Миналогодишната „Евровизия“, състояла се в Ливърпул, беше обляна в сини и жълти знамена в знак на солидарност с битката на Украйна срещу инвазията на Русия.

Конкурсът непременно е обект на политически манипулации и намира начини да се прикрие влиянието им. Остава да видим какво ще се случи на тазгодишния конкурс в Шведската столица.

„Евровизия“: Вредната политика в конкурса