Начало Свят Израелската армия откри телата на няколко заложници в Газа

Израелската армия откри телата на няколко заложници в Газа

59
Заложници Газа
Снимка: БТА

Израелската армия откри телата на няколко заложници в Газа, съобщи израелският вестник „Хаарец“ чрез електронното си издание, съобщи БТА.

Имената на загиналите, намерени в тунел в района на Рахаф, са Кармел Гат, Еден Йерушлами, Хърш Голдберг-Полин, Александър Лобанов, Алмог Сарузи и Ори Данино.

Труповете са били пренесени в Израел, съобщиха израелските сили.

Сред загиналите са един руски гражданин и един израело-американски гражданин Хърш Голдбърг-Полин, съобщи Франс прес.

„По-рано днес (вчера – бел. ред), в тунел под град Рафах израелските сили откриха и прибраха телата на шестима заложници, държани в плен от „Хамас“, казва изявление на Байдън. Освен това, че е съсипан и възмутен от случилото се.“

„Не се заблуждавайте, лидерите на „Хамас“ ще отговарят за тези престъпления. И ние ще продължим да работим 24/7, за да постигнем споразумение, което да гарантира освобождаването на останалите заложници“, добави американският президент.

„Хърш е сред невинните хора, които бяха брутално атакувани, докато участваха в музикален фестивал в Израел на 7 октомври. Той загуби ръката си, помагайки на приятели и чужденци по време на това жестоко нападение от „Хамас“, разказа Байдън и припомни, че Хърш беше на 23 години.“

Байдън спомена и родителите на младия мъж – Джон и Рашел – и заяви, че те неуморно и решително се бориха за своя син и за всички заложници, държани при непоносими условия. Байдън изрази възхищение към родителите на Хърш и сподели техните дълбоки страдания.

Президентът на САЩ увери, че работи безпрестанно за връщането на Хърш вкъщи и каза, че новината за неговата смърт го разкъса.

Форумът на заложниците и семействата на изчезналите лица издаде изявление, в което казва: „(Премиерът Бенямин) Нетаняху е изоставил заложниците. Това вече е факт“. „От утре страната ще изпита трепет, призоваваме обществото да се подготви“.

Семействата на заложниците се събраха на спешна среща в офисите на организацията, за да обсъдят планове за протести в неделя.

Опозиционният лидер Яир Лапид заяви: „Нашите синове и дъщери са заложници и умират в плен, докато Нетаняху се занимава с политика“.

Хиляди демонстранти излязоха на улиците на Тел Авив и други места в Израел в събота, изисквайки правителството да постигне споразумение за освобождаване на заложниците, държани от ислямистката групировка „Хамас“, съобщи ДПА.

Семействата на заложниците обвиняват израелското правителство, че умишлено избледнява преговорите за примирие с „Хамас“ и за освобождаване на техните близки.

През атаката на „Хамас“ на 7 октомври 251 души бяха взети за заложници и отведени в Газа, напомни Франс прес.

Още международни новини – четете тук