Начало Свят Изненадваща победа на левицата във Франция, премиерът подава оставка

Изненадваща победа на левицата във Франция, премиерът подава оставка

54
Изненадваща победа на левицата във Франция, премиерът подава оставка
Снимка: БТА

Франция беше изненадана от победата на левицата на парламентарните избори предсрочно, което пренастоя политическия пейзаж.

Президентската коалиция около Еманюел Макрон завършва на второ място с малка разлика пред крайнодесния „Национален сбор“, който пада на трето място, въпреки че спечели предварителния тур и европейските избори през юни.

Нито една партия няма абсолютно мнозинство.

Според официалните данни левицата от Нов народен фронт спечели 182 места в следващото Национално събрание и става първа политическа сила.

Коалицията „Заедно!“ е на второ място с 168 депутати, докато „Национален сбор“ с крайнодесната си политика е на трето място със 143 места, въпреки победата си на предишните избори.

Лидерите на победилата коалиция, обединяваща крайни леви, социалисти и зелени, настояват да поемат управлението. Жан-Люк Меланшон отново потвърждава това в кратко обръщение към медиите.

„Сега трябва да се спазва волята на народа! Никакви измами или задкулисни сделки. Резултатът е ясен – президентът и неговата коалиция са в малцинство! Старшият министър трябва да си тръгне! Президентът има властта да помоли Новия народен фронт да управлява. Ще бъдат спазени думите, дадени от народа!“, каза Меланшон.

Лидерът на националистите Жордан Бардела обвини президента Макрон в парализиране на Франция с фалшивия съюз с крайнолевите.

„Победата ни не е измамена“ – каза Марин льо Пен, лидер на крайнодесната партия.

Френският премиер Габриел Атал съобщи, че неговата партия е на второ място и подаде оставка.

Атал ще продължи да управлява, докато е необходимо. В следващите дни ще започнат преговори за новото правителство на Франция.

„Започва се нова глава вече. Избягнахме опасността от абсолютно мнозинство на екстремния леви или десни в парламента“, каза Атал. Той счита, че резултатите са победа за Европа.

Президентът Еманюел Макрон ще проучи изборните резултати и ще изчака състава на парламента преди да предприеме нови действия, съобщиха от Елизеенския дворец.

„Президентът ще уважи избора на френския народ като гарант на нашите институции“, заявиха от офиса на президента.

Екзитполове показват, че коалицията „Нов народен фронт“ печели най-много места във втория тур на парламентарните избори, като този път левицата постига неочаквана победа пред крайнодесните. Въпреки това, те не получават абсолютно мнозинство в парламента.