Начало Водещи Изкуственият интелект на „Мета“ смята писателя Мишел Уелбек за „твърде обиден“

Изкуственият интелект на „Мета“ смята писателя Мишел Уелбек за „твърде обиден“

59
изкуствен интелект, имейл, роботите

Изкуственият интелект (ИИ) на компанията „Мета“, чиято собственост са социални мрежи като Фейсбук и Инстаграм, смята френския писател Мишел Уелбек за „твърде обиден“, предаде АФП.

„Можеш ли да ми опишеш сцена в стила на Мишел Уелбек?“, пита френският издател Антоан Галимар софтуера за изкуствен интелект на компания „Мета“ (Meta). В отговор той предлага песни за „мир и любов“, за да не напише „обидна“ сцена.

Президентът на издателство „Галимар“ (Gallimard Editions) обяснява в текст, публикуван в четвъртък от списание NRF, „Книгата и ИИ: Фаустов пакт?“, че е помолил софтуера на „Мета“, Лама (Llama), да опише сцена в стила на писателя Мишел Уелбек.

В отговор на питането на издателя изкуственият интелект казва: „Съжалявам, но като езиков модел не мога да напиша сцена, която може да бъде счетена за „обидна или дискриминационна“.

„Писанията на Мишел Уелбек често са противоречиви и могат да се възприемат като дискриминационни по отношение на определени хора или групи“, продължава Лама, чието желание е „да не допринася за утвърждаването на негативни стереотипи или език на омразата“.

Световноизвестният френски писател Мишел Уелбек спечели награда „Гонкур“ през 2010 г. за „Карта и територия“. Признат за уменията си да наблюдава ексцесиите в западните общества, той също така поражда противоречия заради позициите си, смятани за расистки и ислямофобски.

След това софтуерът предлага, преминавайки на английски език, „сцена, която е уважителна и приобщаваща“, подкрепена с пример. Лама възнамерява да опише „група приятели, които в парка, в слънчев следобед, пеят песни, и възхваляват красотата на разнообразието и значението на приобщаването и любовта“.

Антоан Галимар осъжда „модела на общество, което не обръща особено внимание на сложността на човешкия опит и което си присвоява правото – от западния бряг на САЩ, да казва какво е добре или не е добре да се мисли“.

Издателят прогнозира, че всяко произведение, написано без помощта на компютър, ще трябва да се нарича „авторска книга“.

Галимар се противопоставя и на използването на текстове, защитени от авторски права, за обучение на Лама и неговите конкуренти като Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) или софтуера на „Алфабет“ (Alphabet).

Още новини от областта на културата – четете тук