Начало България Ивайло Мирчев: Няма как да започнем разговори с ГЕРБ, като не знаем...

Ивайло Мирчев: Няма как да започнем разговори с ГЕРБ, като не знаем с ГЕРБ или с Пеевски си говорим

84
Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев/ Снимка: БТА

Трябва да сме наясно, че не е възможно нито една партия да събере 121 депутати в следващото Народно събрание. Освен това е малко вероятно две партии да имат 121 депутати, затова ще бъде трудно да се постигне решение. Все пак, започването на истински разговори с партии, които се избягват от въпроса за Пеевски, е от тежка дилема. Това заяви Ивайло Мирчев от „Да, България“ в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио, част от коалицията „Продължаваме промяната- Демократична България“.

Започването на разговори с ГЕРБ е невъзможно докато не се уточни дали ще се обсъжда с Пеевски, каза още Мирчев. Той категорично подчерта, че след изборите ще бъде необходимо формиране на правителство и че коалицията е задължителна.

По думите на Мирчев, Пеевски е висока фигура в България. Шефът на Държавна агенция „Национална сигурност“ следва да даде отчет за връзките си с Пеевски и за всичко, което е може би било прикривано през годините, посочи Мирчев. Той допълни, че главният прокурор следва незабавно да му разреши имунитета. Също така, Бойко Борисов трябва да изрази мнението си относно искането за имунитет на Пеевски, добави той.

„Борисов трябва да напусне засадата, в която се крие, и след като спре да се скрива, да обясни какво се случва с Пеевски днес. От друга страна, Доган от ДПС вместо да призовава останалите партии да обединят силите си срещу Пеевски, трябва да даде интервю, в което да разкаже всичко за Пеевски, защото това е най-бързият начин Пеевски да бъде завършен в обществен и политически план“, заяви Мирчев.

Относно стремежа на някои партии да върнат старите текстове в Конституцията, народният представител посочи, че измененията в Конституцията са одобрени от Венецианската комисия и от Европейската комисия. Смятането им за „лоши промени в Конституцията“ означава противопоставяне на Европа, според Мирчев.

Той обясни, че проблемът с Конституцията е свързан със застрашена съдебна система и прокуратура от съветски тип. „Като контролирате главния прокурор, контролирате цялата страна, всички институции“, каза Мирчев.

Той напомни, че коалицията загуби половината от избирателите си. „Това е реалност, от която не трябва да се отрекем, а по-скоро след изборите трябва да започнем честен диалог с тях“, каза народният представител. Според него те заплатиха най-високата политическа цена, която е възможно да плати политическа формация, именно оставката на лидера на партията.

БТА напомня, че на 10 юни Христо Иванов подаде оставка като председател на “Да, България” и декларира, че няма да се кандидатира за партиен лидер отново. Христо Иванов се отказа и от депутатското си място в 50-ото Народно събрание, като заяви, че ще помага на партията си без да е в ръководните ѝ органи. Решението му бе одобрено от Изпълнителния съвет на “Да, България”.