Начало България Зрелостниците пишат съчинение по Смирненски. Кое произведение им се падна?

Зрелостниците пишат съчинение по Смирненски. Кое произведение им се падна?

64
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, 41-вият въпрос включваше избор между две теми за интерпретативно съчинение – „Цената на компромиса“ в „Приказка за стълбата“ от Христо Смирненски или есето „Мълчанието – сила или безсилие“. Министерството на образованието и науката (МОН) съобщи, че учениците имаха свободата да изберат върху коя от темите да разсъждават.

Тестът включваше 22 задачи с избор на отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос задължително изискваше есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху изучавана художествена творба.

Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова беше присъстващ на изпитната сесия и потвърди, че тестът беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации. За въпросите относно тайността на изпита, Лазарова подчерта, че всичко, което е в отговорностите и компетенциите на МОН, е било направено съобразно с необходимите мерки за сигурност.

Резултатите от изпита ще бъдат публикувани до 7 юни, след като учениците явят втория задължителен държавен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в 12-и клас на 20 май. Матурата се проведе в 759 училища и 4185 зали в страната, като бяха ангажирани 12 970 квестори.

Изпитният вариант с отговорите ще бъде публикуван по-късно днес на уебсайта на МОН.