Начало Водещи Злоупотребите с бюджетни средства на ЕС достигат до най-високото си ниво от...

Злоупотребите с бюджетни средства на ЕС достигат до най-високото си ниво от години

44
Европейски съюз
Снимка: БТА

През 2023 г. злоупотребата с бюджетни средства на ЕС е нараснала до най-високото си ниво за последните години, предаде ДПА, позовавайки се на данни от публикуван днес доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), пише БТА.

Прогнозното ниво грешки при разходите се е увеличило значително през 2023 г. до 5,6 на сто (191,2 милиарда евро разходи от бюджета на ЕС) спрямо 4,2 на сто на годишна база, установиха европейските одитори. Данните показват също увеличение от 3 на сто спрямо 2021 г.

Нередностите засягат част от 48-те милиарда евро, изразходвани по Механизма на ЕС за възстановяване и устойчивост (Recovery and Resilience Facility – RRF), основен компонент на инструмента „Следващо поколение ЕС“ (NextGenerationEU), предназначен да подпомага държавите членки след пандемията от КОВИД-19.

Необходими са стабилни механизми за надзор и отчетност в институциите на общността и страните от ЕС, за да се запази общественото доверие при такова ниво на грешки, заяви президентът на ЕСП Тони Мърфи.

Прогнозираното ниво на грешки „не е мярка за измама, неефективност или разточителство“, пише в доклада на регулатора, а е оценка на сумите, които не са били използвани в съответствие както с националните правилата, така и с правилата на ЕС.

Значителното увеличение на нивото на грешки се дължи до голяма степен на несъответствия, открити при изразходването на средствата за сближаване.

Тези средства са предназначени да помогнат на икономически слабо развитите региони в Европейския съюз да се развиват, за да изравнят икономическите и социални различия (с други райони на общността).

Средствата са едно от най-големите пера в бюджета на ЕС. Европейската сметна палата смята, че една от причините за това е времевият натиск върху националните администрации да използват финансирането.

Регулаторът предупреди също и за нарастващите финансови рискове за бюджета на ЕС поради рекордните нива на дълг, нахлуването на Русия в Украйна и високата инфлация.

Одиторите изчисляват, че бюджетът на ЕС може да загуби почти 13 на сто от покупателната си способност до края на 2025 г., позовавайки се на прогнозата за инфлация на ЕК.

Общата експозиция на бюджета на ЕС, измерваща риска, свързан с бюджетните гаранции и условните задължения на ЕС, е 298 милиарда евро до края на 2023 г. спрямо 248,3 милиарда евро през 2022 г.

Финансовата помощ на ЕС за Украйна се е увеличила повече от два пъти през 2023 г. (от 16 на 33,7 милиарда евро). Регулаторът предупреждава, че прехвърлянето на рисковете от евентуални просрочени плащания напред във времето може да окаже натиск върху бюджета на ЕС. Освен това ЕСП подчертава значителните рискове, свързани с механизма за Украйна, създаден през 2024 г., за предоставяне на допълнителна финансова подкрепа в размер на над 33 милиарда евро заеми за периода 2024-2027 г., която не предвижда обезпечаване, пише в доклада.

Още новини от Европа – четете тук