Начало Водещи Зеленски представя своя „план за победа“ на 12 октомври

Зеленски представя своя „план за победа“ на 12 октомври

39
Володимир Зеленски
Снимка:БТА

Украинският президент Володимир Зеленски ще представи своя „план за победа“ на 12 октомври.

„Планът за победа“ ще бъде изложен на редовната среща със съюзниците в Рамщайн, Германия, на 12 октомври.

Според него той съдържа конкретни стъпки за справедлив край на войната.

Подробности не се съобщават. 25-ата среща в Рамщайн ще бъде първа на лидерско равнище.

Миналият месец във Вашингтон Зеленски вече запозна със своя план американския президент Джо Байдън и двамата претенденти за поста му на изборите през ноември.

Държавният департамент заяви, че документът съдържа „продуктивни стъпки“, по които Съединените щати ще работят с Украйна.

„Уол Стрийт Джърнъл“ цитира анонимни американски представители според които планът повтаря исканията за повече въоръжение.

Отново се настоява за премахване на ограниченията за използване на далекобойни ракети срещу Русия, но липсва цялостна стратегия, казват източниците на вестника.

„Ще представим план за победа – ясни, конкретни стъпки за справедлив край на войната“, написа Зеленски в Телеграм в събота.

Новината идва на фона на военни успехи на Русия в Покровския район. Миналата седмица руските войски превзеха и украинския град Вугледар в Донецка област, пише „Свободна Европа“.

Зеленски започна да споменава за „план за победа“ на Украйна от август, а по-късно обяви, че стратегията е почти завършена.

Тя съдържа „четири основни точки и една, която трябва да бъде изпълнена след войната“.

Зеленски представи плана и на двамата кандидати в президентските избори на 5 ноември – настоящия вицепрезидент Камала Харис (демократ) и бившия президент Доналд Тръмп (републиканец).

Малко други неща са известни за стратегията, въпреки че Уол стрийт джърнъл цитира анонимни американски служители, според които планът представлява подновено основното украинско искане от Запада след началото на войната.

Това е искането за повече оръжия и премахване на ограниченията за използването на ракети с голям обсег от страните, които ги даряват – за нанасяне на удари по-дълбоко в руската територия.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия западните партньори предоставят военна помощ на Украйна.

През тази година Киев подписа споразумения с редица държави, които, наред с другото, предвиждат и помощ в областта на сигурността. Украйна също така се опитва да увеличи собственото си производство на оръжия, отчасти като ги произвежда съвместно с партньори.

През август силите на Украйна организираха и изненадващото трансгранично нахлуване на руска територия в Курската област.

Това изненада Русия, както и всички западни съюзници на Украйна. Боевете в Курск, които все още продължават, имаха за цел отчасти да привлекат руски сили от Донбас и да намалят натиска върху украинската отбрана. Това обаче не се случи.

Междувременно в събота руските военни казаха, че са превзели още едно село близо до стратегически важния източен град Курахово. Той е една от централните точки на бавното настъпление на Русия през индустриалната Донецка област.

Министерството на отбраната на Русия идентифицира превзетото селище като Желанна дружина, което преди войната е имало население от около 200 души, разположено по поречието на река Вовча.