Начало Водещи Зеленски поиска съдействие от папата за освобождаване на заложници

Зеленски поиска съдействие от папата за освобождаване на заложници

29
Зеленски поиска съдействие от папата за освобождаване на заложници

Папа Франциск прие президента на Украйна Володимир Зеленски във Ватикана тази сутрин, предаде Ройтерс, като отбеляза, че това е втората им среща на живо в рамките на последните четири месеца.

Главата на Римокатолическата църква и украинският президент, които вече се срещнаха това лято в кулоарите на форума на Г-7 в южна Италия, имаха личен разговор при закрити врата в Апостолическия дворец.

В края на срещата Франциск подари на Зеленски бронзова пластика, изобразяваща цвете и птица, до които има надпис „мирът е крехко цвете“.

Украинският лидер от своя страна подари на Светия отец маслена картина на дете, стоящо сред руини в украинския град Буча, който през пролетта на 2022 г. бе окупиран от руските сили в продължение на 33 дни. Украйна и Западът обвиниха руската армия във военни престъпления, извършени по време на окупацията на Буча. Русия отрича тези обвинения.

По-късно Зеленски написа в „Телеграм“, че е обсъдил с Франциск въпроса за освобождаването на украински заложници от руски плен. „Разчитаме на съдействието на Светия престол за връщането на украинците, държани в руски плен“, пише в публикацията на Зеленски.

Пресцентърът на Ватикана не разпространи подробности относно разговора между Франциск и украинския лидер, но посочи, че е последвалата среща между главния дипломат на Ватикана и Зеленски и че двамата са обсъдили въпроси, свързани с „войната, както и на начините, по които тя може да бъде прекратена“.

Зеленски е на европейска обиколка тази седмица, по време на която обсъжда „плана си за победа“ с държавни глави и правителствени ръководители. След като се срещна в Лондон с британския премиер Киър Стармър и новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, а в Париж – с френския президент Еманюел Макрон, снощи той пристигна в Рим и разговаря с италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Днес е предвидено украинският държавен глава да бъде и в Берлин.

Светият отец предизвика остра реакция от страна на украинските власти през март с изявлението си, че украинците трябва да имат куража „да развеят бялото знаме“ с преговори за край на войната с Русия, припомня Ройтерс, като отбелязва, че тогава Зеленски определи думите на папата като „виртуално посредничество“ от разстояние.

Франциск се срещна днес и с главата на униатската църква в Украйна (Украинската гръко-католическа църква) – архиепископ Святослав Шевчук. Украинският предстоятел е във Ватикана за участието си в 16-ата Редовна обща асамблея на Синода на епископите.

„Исках да разкажа на папата за опустошенията от войната и за изпитанията, които ни чакат през зимата“, заяви Шевчук пред вестника на Ватикана, цитиран от Ройтерс.