Начало Свят Зеленски поиска от САЩ падане на забраната за удари на обекти на...

Зеленски поиска от САЩ падане на забраната за удари на обекти на територията на Русия

44
Зеленски
Украинският президент
Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Украинският лидер Володимир Зеленски призова САЩ да позволят украински атаки срещу руски военни цели в Русия, особено на летища.

По време на реч в Института „Рейгън“ във Вашингтон, Зеленски сподели, че разрешението за удари в дълбочина на Русия от страна на САЩ помогна във възпрепятстването на руската офанзива в Харков през май и юни.

Той похвали украинската армия за унищожаването на руски ракетни установки, които обстрелваха Харков в продължение на над две години.

НАТО се нуждае от 350 хил. военни за отбрана при евентуално нападение на Русия

Зеленски призова за още по-голяма подкрепа от страна на САЩ с цел ограничаване на действията на руската армия в Южна Украйна и изгонване на нея от Кримския полуостров.

Освен това, съгласно Зеленски, подкрепата на САЩ за украинската отбрана включва изпращането на допълнителни системи за противовъздушна отбрана и подкрепа за организирането на втора среща на върха за мир, основана на украинската формула.

По-рано беше обявено, че НАТО ще изпрати системи за противовъздушна отбрана на Украйна, като подкрепа за страната в конфликта с Русия.

Срещата на върха на НАТО във Вашингтон приключва утре, като украинската делегация е водена от президента Володимир Зеленски.