Начало Новини Зеленски благодари на Стармър за непоклатимата британска подкрепа за Украйна

Зеленски благодари на Стармър за непоклатимата британска подкрепа за Украйна

69
Зеленски благодари на Стармър за непоклатимата британска подкрепа за Украйна

Украинският президент Украйна Володимир Зеленски благодари на лидера на британските лейбъристи Киър Стармър, който е и нов британски премиер, за неговата непоклатима  подкрепа за Украйна, предаде Франс прес. Благодарностите бяха отправени в телефонен разговор между Зеленски и Стармър.

„Координирахме нашите позиции преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващата седмица, където ще стане до голяма степен въпрос за подкрепата за Украйна“, заяви украинският президент.

„Признателен съм на британския премиер Стармър, че потвърди принципната и непоклатима подкрепа на Обединеното кралство за Украйна“, заяви Зеленски в „Екс“ относно проведения телефонен разговор.

Лондон е един от основните поддръжници на Киев още от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.  Великобритания доставя оръжия и финансови средства на Украйна и обучава някои  украински военни. 

Киър Стармър вече обеща, че тази подкрепа няма да се промени. Той изрази тези уверения както в телефонния разговор със Зеленски, така и по-рано по време на проведен разговор с президента на САЩ Джо Байдън.

Партията на Стармър спечели предсрочните парламентарни избори във Великобритания вчера и сложи край на 14-годишното управление на британските консерватори.