Начало България За здраво детско сърце е нужда повече игра навън и по-малко време...

За здраво детско сърце е нужда повече игра навън и по-малко време пред екраните, съветва доц. Чилингирова по повод Световния ден на сърцето

29
За здраво детско сърце е нужда повече игра навън и по-малко време пред екраните, съветва доц. Чилингирова по повод Световния ден на сърцето

За да бъде здраво детското сърце, е нужна повече игра навън, по-ограничена употреба на електронни устройства, правилно и балансирано хранене. Това съветва кардиологът доц. Незабравка Чилингирова по случай Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Екатерина“. В лечебното заведение бяха организирани безплатни прегледи за деца. 

През кабинета на кардиолога преминаха 13 деца на възраст от 11 месеца до 15 г. След пълната кардиологична оценка на всяко дете, включваща ехокардиографско изследване и електрокардиограма, доц. Чилингирова установи, че всички са сърдечно здрави и само при три деца се налага проследяване и допълнителни изследвания, отбелязват от болницата. Основният проблем, открит при прегледите, е наднорменото тегло, информират още от лечебното заведение. Оттам напомнят, че част от причините за сърдечни заболявания в детска възраст могат да бъдат вродените сърдечни пороци, наследствената предразположеност, изкарана вирусна инфекция или инфекция на майката по време на бременността.

Редовните прегледи при детски кардиолог са изключително важни за навременното откриване на евентуални сърдечни проблеми при децата. Ранната диагностика и навременна намеса могат да предотвратят сериозни усложнения в бъдеще, подчертават още от болница „Света Екатерина“.

Профилактичен преглед при детски кардиолог е необходимо да се направи преди 7-годишна възраст, за да се изключат вродени сърдечни малформации, които могат да се проявят на по-късен етап, съветват още от лечебното заведение. Доц. Чилингирова обясни, че е добре да се направи консултация с детски кардиолог и след прекарана тежка вирусна инфекция, за да няма увреждане на сърдечния мускул. Деца с наднормено тегло, главоболие и честа умора също е добре да минат през скрининг при кардиолог, за да се провери дали нямат повишено артериално налягане, каза още специалистът. 

Някои от симптомите, които подсказват, че детето трябва да посети кардиолог, са честото боледуване от вирусни инфекции, по-бързата умора при игра, в сравнение с останалите връстници, по-обилното изпотяване, ненаддаването на килограми, по-силното неспокойство и тревожност, се посочва също в информацията на „Света Екатерина“.

По случай Световния ден на сърцето безплатни прегледи на пациенти с проблеми с кръвното налягане бяха организирани тази седмица и във Военномедицинската академия (ВМА).

Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност), информира на сайта си Министерството на здравеопазването.