Начало Избор на редактора Защо не се приемат важните за страната закони?

Защо не се приемат важните за страната закони?

49
Народно събрание
Снимка: БТА

Едно от положителните неща, след промените в Конституцията, е това, че парламентът продължава да работи. Проблемът е, че работи е силно казано, защото вместо българските народни представители да се стегнат и да започнат да приемат важните за страната ни закони, като тези от които зависят милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост, те се занимават със злободневни и незначителни теми.

Парламентаристите от левия спектър ежедневно намират поводи да се борят за абсолютни глупости, с което рушат парламентарната дейност и не могат да се приемат никакви смислени закони. Като вчера, например, когато по предложение на „Възраждане“ се направи пореден безсмислен опит да се отложи въвеждането на еврото у нас.

Припомняме, че по време на последните три парламента се превърна в практика да се губи нарочно времето на депутатите с безсмислени парламентарни контроли и безкрайно изслушване на служебни министри, които са на власт за кратко и които в повечето случаи няма какво да обясняват. За съжаление тази тенденция продължи и по време на редовното правителство, продължава и сега.

Цялото това упражнение има политически замисъл да се бави времето, за да се генерират скандали, вместо да се приемат закони. Ако това се прави от политически инфантилизъм е много тъжно, но ако е съзнателна политика с цел отклоняване на България от европейските й цели, е направо престъпно спрямо интересите на нашия народ.

Миналият месец депутатът от ПП–ДБ Лена Бориславова обърна внимание, че през изминалите месеци в деловодството на Народното събрание отлежават редица важни законопроекти и решения и няма никаква пречка тези закони и решения да бъдат приети.

Сред тях са:

  • Закона за личния фалит, който е важен, защото сме единствената държава в Европа без подобен закон. Така остава една несправедливост – когато младо българско семейство е изтеглило кредит, за да си купи дом или семеен автомобил, но временно остава без доходи, то няма право на втори шанс – да започне отначало, без задължения.
  • Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, който дава защита на лицата, които се осмелят да се опълчат срещу корумпираната администрация.
  •  Закона за съдебната власт, който ще попречи на Висшия съдебен съвет да се избере нов политически зависим главен прокурор за следващите седем години.

И отново се питаме защо и поради чий политически егоизъм парламентът не се заема с приемането на закони, което би било в далеч по-голяма полза за избирателите, а се занимава с безсмислени словесни фойерверки. Защото с това си поведение парламентът саботира движението на България към еврозоната и Шенген и изобщо европейското бъдеще на страната ни.

Още актуални коментари – четете тук