Начало Водещи Защо не работи ПАВЕЦ „Чаира“ – най-голямата „батерия“ в Югоизточна Европа?

Защо не работи ПАВЕЦ „Чаира“ – най-голямата „батерия“ в Югоизточна Европа?

384
чаира

„`html

На снимката: ПАВЕЦ „Чаира“

Резервоар за енергия, способен да бъде зареждан и разреждан по нужда. ПАВЕЦ „Чаира“ е най-големият от своя вид в Югоизточна Европа и има изключителна важност за електроенергийната система на България. Разглеждането на причините за аварията в централата създава силни съмнения за корупционни практики и саботаж.

Съоръжението има предназначение да балансира електроенергийната система, като използва излишния ток през нощта и произвежда ток по време на дневния пик. То може да генерира електричество на часова база, съответно да намали електрическия натиск, когато е нужно. Освен това, централата е важен резерв, който може да се задейства или да спре за много кратък период – само за две минути, което я прави изключително гъвкава в сравнение с останалите.

Съществуват сериозни съмнения, че нередностите около ремонта на „Чаира“ са резултат от корупция и саботаж, като бизнесмените Ахмед Доган и Христо Ковачки са единствените, които се възползват от големите загуби, произтичащи от неработещата централа. Важността на съоръжението като балансуваща енергийна сила на страната е също подчертана.

ПАВЕЦ „Чаира“ – Описание

Централата е най-голямата подземна централа в Югоизточна Европа и включва четири помпено-генераторни хидроагрегата, които изпомпват вода и произвеждат електричество чрез язовирите „Чаира“ и „Белмекен“. Първите два агрегата са създадени от японската компания „Тошиба“, а останалите два – по български стандарт, но са сериозно повредени.

Централата прекъсна работата си през май 2022 г., което създаде огромни загуби. Въпреки това, причините за повредата все още не са ясни и към момента потопена в загадъчност.

Партиите „-Да, България“ и ГЕРБ, както и служебният вътрешен министър Бойко Рашков са изразили сериозни съмнения за лошо управление на състоянието на централата и за предполагаеми действия за саботаж от страна на определени лица с интереси в енергийния бизнес.

Причини за аварията

Изтекша превенцията за надеждна поддръжка и експлоатация висяла върху главата на наемателя на централата и това ще бъде сериозен фактор в анализирането на случилото се. Дългогодишният нежелан и несигурен контрол може да са допринесли сериозно за аварията на съоръжението.

Важно е да се отбележи, че съгласно правилата на техническата консултантска компания AFRY и Техническия университет в София, аварията е причинена от умора на метала, която не би трябвало да се случва толкова рано след пускането на централата. Този факт е резултат от липса на подходяща поддръжка и надзор и сочи към лошо управление и изпълнение на ремонтните процедури.

Анализите говорят за около 80 милиона лева нужни за ремонта на централата, като министерството на икономиката вече е планирало фазов ремонт на агрегатите в рамките на следващите години с цел максимално бързо възстановяване на функционалността на „Чаира“.

Анализът е публикуван в Свободна Европа. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ. За повече подробности , моля посетете тук

„`