Начало Коментар Защо винаги и за всичко е виновна Промяната?

Защо винаги и за всичко е виновна Промяната?

104
Кирил Петков и Бойко Борисов
Кирил Петков и Бойко Борисов
Снимка: БТА

От години има яростна кампания срещу партиите на Промяната. Тя идва от всички страни – от ГЕРБ, от Бойко Борисов, от ДПС, от президента Радев, от Слави Трифонов и от къде ли още не. Основното послание от тази кампания е, че за абсолютно всички злини, сполетели българския народ през последните  години, са виновни партиите на Промяната и персонално Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

Тримата бяха сатанизирани, въпреки очевидните успехи на кратките правителства на Петков и на Денков, които постигнаха несъмнени резултати, особено по отношение на енергийната независимост и вдигането на доходите на българите. Подобрен беше и имиджът на страната ни в т.нар евроатлантическа общност.

Ето и някои от обвиненията към промяната:

„Това те направиха с българския народ – сложиха го в една тенджера и го свариха.“

Цитат на Бойко Борисов от 08.01.2023г.

„Срам ме е от вас Кирил и Асен. Всички трябва да ни е срам!“

Коментар на Делян Добрев във фейсбук от 18.01.2023г.

„Нещата са чудовищни. Такова нещо у нас не се е случвало, в Европа също не знам да е имало. Чудовищно нещо е това, скандали след скандали. Тези хора – ПП-ДБ – са обраснали с кешове, влачения, пудели. Зловеща работа.“

Изказване на Делян Пеевски пред медиите от 21.05.2024г.

„Хората, които са ни управлявали през изминалите девет месеца, всъщност, вероятно са контрабандисти, наркодилъри и ей така, помежду другото, са загубили 3 милиарда и 220 милиона лева от нашите пари… Максимално бързо трябва да се отървем от тази пасмина и максимално бързо трябва да сложим в ред държавата.“

Слави Трифонов в пост във фейсбук 10.04. 2024

Очевидно добре координираната кампания на ГЕРБ, ДПС и ИТН накрая проработи успешно и българите наистина повярваха, че за всичките им нещастия са виновни Промяната и тяхното съвсем кратко управление. Това ясно пролича и по време на последните избори, когато 300 000 гласоподаватели наказаха ПП–ДБ, като не гласуваха за тях.

По-лековерните си помислихме, че след изборите мечтата на Борисов, Пеевски и Трифонов се е сбъднала и те най-после ще могат да управляват заедно страната в един синхронен отбор, в който има твърде много сходства и съвсем малко различия.

Но и този път сме се залъгвали, защото тримата лидери успяха отново да ни изненадат. Въпреки че имат абсолютно математическо мнозинство и никой не оспорва правото им да съставят правителство, те отказват да го направят, по причини, които не споделят с българските граждани. Още по-голяма изненада е, че посочват за виновни отново Промяната, които отказаха да ги подкрепят, защото избирателите им отредиха третото място в настоящия парламент само с 39 депутати (от 240). Разбира се с толкова малко на брой народни представители те няма как да попречат на партиите победителки да направят правителство и следователно няма как да бъдат виновни.

Но по някаква своя си причина лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше един от основните им критици, поиска отново да управлява с тяхна подкрепа, и дори заплаши да се стигне до нови избори ако не подкрепят правителството.

„Сега има безотговорна ПП, които искат да хвърлят държавата в хаос… Всички виждаме как летим към нови избори, защото няма отговорни партии. 100 пъти ви казах, че само с ДПС не можем да направим коалиция… По-добре ужасен край веднага, отколкото да правим безсмислени неща“, заяви вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От своя страна съпредседателят на ПП Асен Василев определи изказването на Борисов като шизофренично:

„Мисля че ГЕРБ са леко шизофренични. Плюха ни в продължение на един месец, че нищо не можем и сме закарали държавата в криза, а сега искат от нас подкрепа за правителство“, заяви той.

При това нелепо положение, като най-голямата партия в парламента, ГЕРБ трябва да даде обяснения на българските граждани защо свалиха ротационното правителство на Николай Денков и Мария Габриел, след като толкова много държат на подкрепа от ПП–ДБ, при условие, че идваше ред на техния министър-председател.

Ясно е, че няма как ПП-ДБ да бъдат виновни за всички беди в 1300 годишната история на България. Още повече, че през последните повече от 20 години ГЕРБ и ДПС управляват страната непрекъснато и по свой начин. Този начин изведе хората няколко пъти на протести по улиците. Затова те сполучливо бяха наречени партии на статуквото. И понеже ПП–ДБ са очевидната алтернатива на статуквото, затова и събират отрицание от всички възможни представители на това статукво. Комичното в случая е, че ГЕРБ и ДПС, макар че спечелиха убедително изборите, отчаяно се нуждаят от подкрепата на Промяната, за да захвърлят в ъгъла балканския си ямурлук и да придобият поне малко европейска легитимност.

Още актуални коментари – четете тук