Начало Новини Захарова: Москва подкрепя инициативата на Вучич за Косово

Захарова: Москва подкрепя инициативата на Вучич за Косово

29
Захарова: Москва подкрепя инициативата на Вучич за Косово

Инициативата на президента на Сърбия Александър Вучич за разрешаване на ситуацията с Косово е единствената възможна стъпка на Белград и Москва я подкрепя, каза днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАНЮГ.

Инициативата на президента Вучич подсказва, че това е единствената възможна стъпка, която Белград вижда сега. Ние напълно подкрепяме поставените искания, приветстваме намерението за повторно внасяне на искането за връщане на сръбските сили за сигурност в Косово и Метохия в пълно съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, посочи Захарова на брифинг в кулоарите на Евразийския женски форум, предаде руската агенция РИА Новости.

Захарова заяви, че само установяването на статуквото, връщането към същността на Брюкселските споразумения може да даде основа за по-нататъшен ползотворен диалог.

Според думите ѝ незаконните едностранни решения на министър-председателя на Косово Албин Курти трябва да бъдат отменени.

„Ключовата предпоставка за нормализиране е косовските албанци да изпълнят задълженията си в съответствие с подписаните от тях документи, преди всичко за формирането на Съюз на сръбските общини в Косово“, заяви Захарова.

Според нея Брюксел и Вашингтон не могат да действат като „честни посредници“ в контекста на нормализирането на отношенията между Белград и Прищина.

По думите ѝ Косово и неговата „квазинезависимост“ е идея на Запада и резултат от „варварското разцепване на Сърбия след също толкова варварската агресия на НАТО през 1999 г.“.

„През последните 25 години поддръжниците на така наречения проект Косово работиха за легализиране на отнемането на тази изконно сръбска територия от държавата Сърбия. Какво се случва сега? На този етап, след като Курти дойде на власт в Прищина, процесът кулминира“, посочи тя, като заяви, че „албанизацията е придобила огромни размери“.

Захарова каза още, че „сърбите биват прогонвани от региона, като се прави опит да се заличат следите от вековното им историческо наследство“.

Тя подчерта, че създадената от ЕС преговорна платформа „е напълно дискредитирана и превърната в рупор за нагли изцепки на косовските албанци и безкрайно унижение на сърбите“.

На 14 септември правителството на Сърбия прие пакет от правни и икономическо-социални мерки, насочени към защита на правата на сърбите и жизненоважни държавни и национални интереси в Косово, както и оперативен план за изпълнение на някои мерки в социално-икономически аспект.