Начало Свят Започна поклонението хадж. Саудитска Арабия очаква 2 млн. поклонници мюсюлмани

Започна поклонението хадж. Саудитска Арабия очаква 2 млн. поклонници мюсюлмани

59
Започна поклонението хадж
Поклонници мюсюлмани на път към Мина по време на хадж. Снимка: АП/БТА

Милиони поклонници от целия свят се отправят към свещения град Мека в Саудитска Арабия, за да участват в годишното поклонение – хадж. Организаторите предвиждат участието на 2 млн. души, съобщава БТА.

След като завършат ритуалите около Кааба, каменната структура в формата на куб в Голямата джамия в Мека, поклонниците продължават към долината Мина, където се намира един от най-големите палаткови градове в света.

На следващия ден поклонниците тръгват към планината Арафат, на около 20 км от Мека, където прекарват време до залез на слънцето, което се счита за връхната точка на хаджа.

С оглед на очакваните високи температури в Мека и околностите – до 43 градуса по Целзий, властите насърчават поклонниците да носят чадъри, за да се предпазят по време на ритуалите.

Поклонението е един от петте стълба на исляма и е задължително за всички мюсюлмани, които трябва да направят пътуването до Мека и разполагат с финансови средства.

Мъжете носят бели дрехи без шевове, а жените – свободни дрехи, изпълнявайки едни и същи ритуали, което символизира религиозното единство и стремеж към духовно обновление.

Още международни новини – четете тук