Начало Новини Западните Балкани могат да разчитат на умерен растеж на БВП през 2025...

Западните Балкани могат да разчитат на умерен растеж на БВП през 2025 г. прогнозира Световната банка

19
Близо 40 процента от финансирането, отпуснато от Световната банка за борба с промените на климата, не е отчетено, предупреждава "Оксфам"

Икономиките на Западните Балкани през 2025 г. се очаква да отчетат умерен растеж до средно 3,7 на сто, прогнозират анализаторите на Световната банка в доклад, цитиран от агенция ХИНА.

Авторите на документа, публикуван днес, припомнят, че това означава, че икономическият растеж на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия ще бъде с 0,2 процентни пункта по-висок от прогнозирания през пролетта на тази година.

Прогнозата за растежа на региона за 2024 г. е 3,3 на сто – също малко по-висока от предишната прогноза.

Очаква се Косово да отбележи най-висок ръст на БВП през 2025 г. – 3,9 на сто, докато Северна Македония се очаква да отбележи най-нисък ръст на БВП  – 2,5 процента.

Очаква се умерен икономически растеж в страните от Западните Балкани поради увеличеното потребление, инвестиции и покупателна способност, но все пак банката предупреждава за рискове, които биха могли да попречат на икономическата експанзия и положителната перспектива на региона.

„Регионът остава уязвим от вял глобален растеж, ново повишаване на инфлацията, политическа несигурност и екстремни метеорологични явления“, каза Изолина Роси,  икономист от Световната банка, цитирана от ХИНА.

За да може регионът да поддържа прогнозирания растеж, Световната банка препоръчва структурни реформи, включително посочените в Плана за растеж на ЕС за Западните Балкани.

В този контекст специално внимание се поставя върху значението на икономическата интеграция.

За да насърчат растежа, страните в региона трябва да подобрят търговията, както в региона, така и с ЕС, да съкратят времето за чакане на граничните пунктове и да интегрират своите платежни системи, каза Сяоцин Ю, директор на Световната банка за Западните Балкани, цитирана от ХИНА, която препоръча също да се полагат повече грижи за човешките ресурси, предотвратяването на „изтичането на мозъци“ и подобряването на системите за образование и здравеопазване.