Начало Водещи Заделяме 28 млн. лв. за нов противовъздушен щит

Заделяме 28 млн. лв. за нов противовъздушен щит

224
ракети
Система за ПВО „Пейтриът“

Прието решение на Министерския съвет утвърди проект на Меморандум за разбирателство между България и още 11 държави в Европа, с цел съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

Одобрението на меморандума за разбирателство отваря възможност за включването на България в програми за съвместно закупуване, поддръжка и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD).

С придобиването на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана, те ще могат да бъдат интегрирани в архитектурата на „Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ и ще бъдат част от общата система за ПРО и ПВО в Европа, посочват от правителствената пресслужба.

Освен България, в инициативата участие са потвърдили и Белгия, Чехия, Дания, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Словения.

Одобрени са и допълнителни разходи от над 28 млн. лв. по бюджета на Министерство на отбраната за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, както и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

Още новини от деня – четете тук