Начало Свят Задава ли се голяма война между Израел и Хизбула?

Задава ли се голяма война между Израел и Хизбула?

34
Израелски танкове са заели позиции близо до границата с Ливан.
Израелски танкове са заели позиции близо до границата с Ливан.

Хизбула заплашва, че ще разруши целия Израел, а Израел предупреждава за опасност от „тотална война“. В Ливан хората се привикнали към кризи, но този път заплахата от война започва да става реалност. И това може да надхвърли всички очаквания.

В един нощен клуб в Бейрут настроението е весело: млади жени танцуват, мъжете пият бира на бара. В този момент нищо не навежда на мисълта за война, описва репортаж на АРД от ливанската столица.

„През целия си живот съм чувал за войни. Въпреки това ние празнуваме нормално и искаме да продължим да живеем. Седмицата минала имаше концерт с 25 000 души. Ливан е такъв и това няма да се промени,“ споделя Ели от Бейрут пред агенция „Франс прес“.

Дори по крайбрежието, където хората спортуват или просто се разхождат, заплахата от война изглежда като нещо далечно, продължава АРД. Както обяснява младият ливанец Карим:

„Всичко е в ръцете на Израел. В Бейрут не усещаме голямо напрежение. На юг може да е по-лошо, но в Бейрут е спокойно и ние не се страхуваме от израелците. Ако нещо трябва да се случи, ще се случи.“

Нарастващото напрежение

Хората в Ливан са свикнали с „военното безвремие“. От месеци се водят схватки между Израел и ливанските милиции на Хизбула на юг. За знак на солидарност с палестинците в Газа милициите от октомври насам атакуват Северен Израел. След като високопоставен командир на Хизбула бе убит от Израел наскоро, напрежението нарастват още повече. Хизбула не само изстрелва стотици ракети към Израел, но разпространява и видеоматериали с дронове от Хайфа с заплаха да разруши целия Израел.

„Ако Ливан е принуден да влезе във война, бойците от съпротивата ще се бият безкомпромисно, без правила и без граници,“ заяви лидерът на Хизбула Хасан Насрала.

Сухоземна офанзива в Ливан би означавала война

Досега Хизбула изглеждаше без желание за голяма война с Израел. Съюзникът й – Иран досега не показваше интерес към сериозна ескалация в региона. Хизбула изчаква да види дали Израел ще започне сухоземна офанзива в Ливан. Ако това се случи, ще настъпи война, обясни ливанският военен експерт Елиас Фарахат пред телевизия „Ал Джазира.“

Външният министър на Израел Израел Кац предупреди Ливан за „тотална война“, а премиерът Бенямин Нетаняху заповяда преместването на военни части от Газа към северната граница. Десетки хиляди семейства от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си заради сраженията. Израел иска Хизбула да се оттегли пак зад река Литани, на 30 км от границата, според резолюция на ООН.

Страх от разширяване на конфликта

В света всички следят с тревога нарастващото напрежение. САЩ и Франция вече се опитват да посредничат, а германската външна министърка Аналена Бербок също посети региона. „По-нататъшната ескалация би била катастрофа за хората,“ каза тя, цитирана от АРД.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди отново:

„Рисковете от разширяването на конфликта в Близкия изток са реални и трябва да се избегнат. Всяко спешно действие, всеки грешен решение може да доведе до катастрофа, която да засегне всички нас.“

Ако се стигне до ескалация, пристанището на Бейрут може да бъде цел за Израел, тъй като се смята, че е под контрола на Хизбула, съобщи германска медия.

Летището като оръжеен склад на Хизбула?

За ливанските медии главната тема е една: според британския „Телеграф“, Хизбула използва летището в Бейрут като оръжеен склад. Ливанското правителство настоятелно отрича това и кани журналисти на инспекция, за да убедят, че няма оръжия там.

„Летището е изложено на атаки в продължение на десетилетия,“ посочва министърът на транспорта Али Хамие, цитиран от АРД. „Опитват се да натрупат омраза към Ливан. Искам да подчертая ясно, че нито един вид оръжия не навлиза или излиза през бейрутското летище.“

Тези изявления обаче показват нервност – над Ливан надвисва тъмният облаци, а заплахата от война бавно се превръща в реалност както и в столицата Бейрут, заключи АРД.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук