Начало Свят Ето коя е Клаудия с български корени, която може да стане президент...

Ето коя е Клаудия с български корени, която може да стане президент на Мексико

134
Клаудия Шейнбаум Снимка: БТА
Клаудия Шейнбаум
Снимка: БТА

Клаудия Шейнбаум – бивша кметица на Мексико с изключителен талант да усмири страстите в държавата. Тази стилна жена, внучка на бежанци от България и Литва, поема отговорността да промени историята на страната. В неделя, 2 юни, 61-годишната Клаудия има възможността да стане първата жена-президент на Мексико, следвайки пътя на досегашния президент Андрес Лопес Обрадор.

Тя е известна като „дъщеря на 1968 г.“, участвала активно в студентските протести. Днес, Клаудия е на път да преобрази държавата, получавайки подкрепа от Лопес Обрадор, който приве жените в лидерството на страната.

Родена през юни 1962 г. в Мексико, Клаудия е израснала в бурно време, когато университетските протести разтърсиха държавата. Семейството й също беше ангажирано в политиката, като майка й беше изгонена от университета заради участие в студентските движения.

Като потомък на евреи от Европа, Клаудия следва лозунга на Лопес Обрадор за приоритет на бедните, като обръща внимание и на дискриминираните общности в страната.

Тя е отлична ученичка, завършва физика и магистратура по екологично инженерство в мексикански университет. По време на активизма си в университета, дори докато беше бременна, Клаудия се прояви като ангажиран активист.

Следва докторантура и престой в САЩ, където усъвършенства английския си език. Тя влиза в политиката под наставничеството на Лопес Обрадор и се изявява успешно като кмет на Мексико Сити.

Въпреки предизвикателствата, които среща по пътя си, включително земетресения и тежки управленски ситуации, Клаудия се доказа като лидер с решителност и отговорност. Тя се концентрира върху важни въпроси като околната среда и климатичните промени.

Президентската кампания на Шейнбаум също е подчертана от семейните й ценности и ангажимента й с важни социални въпроси. Тя разкрива истинската си страст към управлението и промяната в страната, като се стреми към постигане на справедливост и равенство.

С множеството предизвикателства пред себе си, Клаудия Шейнбаум продължава да бъде символ на сила и решителност в политическия живот на Мексико.