Начало Свят Ердоган преди визитата на Мицотакис: Основният ни принцип в дипломацията е „казан-казан“

Ердоган преди визитата на Мицотакис: Основният ни принцип в дипломацията е „казан-казан“

54
Реджеп Ердоган
На снимката: Реджеп Тайип Ердоган

Нашият целенасочен подход е да укрепим приятелството и взаимодействието си с решаването на проблемите и подиграването на нашите двустранни отношения на неповторимо в историята равнище. Това посочва турския президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю, предоставено писмено на гръцкия ежедневник „Катимерини“ преди утрешното посещение на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Анкара.

Ердоган потвърждава наличието на много нерешени въпроси между двата държави, но подчертава, че „има голям брой теми, по които можем да постигнем съгласие“. Президентът на Турция отбелязва, че „пренебрегването не решава проблемите“ и изразява, че двете страни трябва да проявят воля и смелост за преодоляване на спорните въпроси.

Той посочва, че с Мицотакис успяха да установят хармонична атмосфера наскоро (след срещата им в Атина през декември) и вече виждат конкретни резултати.

Отговаряйки на въпроси относно някои от откритите теми между двата страни, Ердоган се изказва за морските паркове, които Гърция планира да създаде, включително в Егейско море, и подчертава, че „сме изключително чувствителни към (въпросите на) околната среда“, но предупреждава, че „не е правилно да се използва този въпрос като удобно прикритие за скриване на други спорни ситуации“.

По отношение на меморандума между Турция и Либия за разделителните морски зони, който Гърция тълкува за нарушение на своите суверенни права в Източното Средиземноморие, както и на меморандума между Кипър и Израел, който Турция отхвърля, Ердоган първо посочва, че вторият меморандум е сключен от „южния кипърски режим“ и пренебрегва интересите на турските кипърци. Относно турко-ливийския меморандум президентът на Турция казва, че „енергията трябва да бъде област за сътрудничество, не за противопоставяне“ и повтаря предложението си за съставянето на конференция за Източното Средиземноморие, която да създаде основа за взаимноизгодно решение. Той също изразява съжаление, че турските призиви в тази насока засега остават без отговор, казвайки, че „е трудно една енергийна платформа, която не включва Турция, да има успех в региона, особено в Източното Средиземноморие“.

Относно възможността за разрешаване на различията между Гърция и Турция за континенталния шелф в Егейско море чрез Международния съд в Хага, Ердоган посочва, че Турция не отхвърля възможността за решения, които са в съответствие с Хартата на ООН, когато е необходимо, но и че „проблемите трябва да бъдат решавани в пакет“. „Не трябва да игнорираме други спорни точки, като се фокусираме само върху един спор“, казва турският лидер.

Ердоган разкрива значителните резултати от сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция. „Както винаги подчертаваме, международното сътрудничество и равномерното разпределение на тежестите и отговорностите са необходими по въпроса за нелегалната имиграция. За постигане на трайни решения е ясно, че трябва да работим в многостранен формат“, заявява той.

Турският президент коментира и възможността за турски граждани да посещават определени гръцки острови, като получават виза за влизане в Гърция, като отбелязва, че „основният принцип в нашата дипломация е принципът на „казан-казан“ (където и двете страни печелят). „В действителност това не би трябвало да бъде необходимо и Европейският съюз трябва да либерализира визовия режим за Турция“, споделя турският лидер.

В заключение, той отново коментира конфликта между Израел и „Хамас“ и изразява убеждението си, че Израел превърна Газа в открит затвор не след 7 октомври (когато „Хамас“ извърши атака в Израел), а преди години. „Нетаняху достигна до такава степен, че дори Хитлер би завиждал на методите на геноцид“, казва турският лидер и повтаря мнението си, че ако бъде установена палестинска държава в границите от 1967 г. с Източен Йерусалим като столица, тогава няма да има нужда от съпротивата на палестинците.