Начало Водещи Емил Соколов за ДЕБАТИ: Има напрежение в ГЕРБ и ДПС. При първите...

Емил Соколов за ДЕБАТИ: Има напрежение в ГЕРБ и ДПС. При първите то се казва „Варна“, при вторите – „Пазарджик“

117
Емил Соколов
На снимката: Емил Соколов

Емил Соколов роден в Бургас. Завършва гимназия в родния си град. Висшето си образование получава в Университета в Екзитър във Великобритания. Завършва бакалавърската си степен “История и международни отношения” през 2016 година, през 2017 година вече е магистър по “Икономическа и социална история”. През 2022 година става доктор по история в Университета в Екзитър. Емил Соколов е историк, политически анализатор и преподавател по българска и световна история.

Д-р Соколов, в последните дни, особено след изборите, сме свидетели на политически събития, които са сериозни по мащаба си – ГЕРБ правят тридневни консултации и в събота национално съвещание, на което да решат ще продължат ли да подкрепят правителството. В същото време имаше разместване на пластовете в управлението на ДПС. Има ли връзка между тези събития?

Нови промени в лидерството на ГЕРБ и ДПС. Г-н Борисов се опитва да увеличи влиянието си в настоящото правителство, но с резултатите на изборите, той е изправен пред предизвикателства. В същото време, г-н Пеевски се опитва да наложи себе си като авторитетен образ и започва да заема ръководни позиции в ДПС. Това създава напрежение и конфликти в обе партии, които се стремят да укрепят позициите си преди предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Обаче, тези маневри са част от политически театър, предназначен да подкопае подкрепата в тях, целящ да ги дискредитира. Освен това, те имат нужда да се прегрупират и да се подготвят за сложната политическа обстановка преди предсрочните избори.

Може ли да се говори за това, че ГЕРБ и ДПС съзират някаква опасност за политическите позиции, които са имали до момента като хегемони и да се стремят да преструктурират силите си така, че да са готови за едни предсрочни парламентарни избори?

Напрежението и конфликтите в обе партии показват, че те се стремят да се преструктурират и да укрепят политическите си позиции преди предсрочните избори. По-високите партийни фигури осъзнават необходимостта от тези промени, но пътищата към постигането на целите са пълни с предизвикателства.

Относно внесения вот на недоверие – той е вероятно да бъде използван от ГЕРБ, за да водят политически пазарлък. Чухме Борисов да говори, че иска в бюджета да се върнат големите инфраструктурни проекти – магистралите, с които той така много се гордее. Как ще бъде използван вотът на недоверие в този случай?

ГЕРБ може да използва вота на недоверие, за да упражни натиск и да постигне по-голямо влияние при преговорите за бюджета. Това е стратегически ход, който те могат да използват, за да постигнат своите цели в управлението.