Начало Водещи Една от големите неизвестни на изборите в САЩ – щата Джорджия

Една от големите неизвестни на изборите в САЩ – щата Джорджия

34
избори в САЩ

Пътят към президентския пост в САЩ минава през Джорджия – един от седемте щата, които се смятат за жизненоважни за съдбата на всеки, който иска да спечели Белия дом.

Джорджия е и един от малкото южни щати, в които не е ясно предварително кой ще е победителят.

През 2020 г. там спечели Джо Байдън след шест поредни победи на кандидати на републиканците за президент.

Четири години след като Байдън спечели щата с по-малко от 12 000 гласа,

предизборните щабове на вицепрезидентката Камала Харис и бившия президент Доналд Тръмп наливат финансови и тактически ресурси в щата въз основа на теорията, че резултатът може да се определи колкото от това кой гласува, толкова и от това кой не гласува, пише в свой анализ Асошиейтед прес.

Въпросът е дали техните рекламни послания ще бъдат чути от всички. За хората на по-ниските стъпала на икономическата стълбица често има по-основни приоритети.

Окръг Биб е добра тестова зона с високия процент на бедност, разнообразната си демография и големия брой привидно имащи право на глас, които останаха вкъщи през 2020 г.

Интервютата с десетки жени и някои мъже от по-ниското социално-икономическо ниво показаха, че

съществува възможна връзка между бедността и избирателната активност,

за чието преодоляване кандидатите работят.

Повече от 150 милиона души гласуваха, но дори и при рекордния брой подадени бюлетини през 2020 г., повече от 75 милиона души, които имат право да гласуват, не пуснаха бюлетини, сочи проучване на Центъра за приобщаваща демокрация към Университета на Южна Калифорния.

В окръг Биб около 47 000 души, които са имали право да гласуват, определени като законни граждани на 18 или повече години, не са гласували.

Други данни от AP VoteCast, проучване на гласуващи и негласуващи, показват, че определен процент от тези негласуващи са по-бедни.

Проучването показа, че негласувалите през 2020 г. обикновено са по-бедни,

по-млади, с по-ниско образование, неженени и от малцинствата. Данните, събрани от Центъра за изследване на обществените отношения AP-NORC, показват също, че сред избирателите през 2020 г. 15% съобщават, че през предходната година са имали доход на домакинство под 25 000 долара, в сравнение с приблизително 3 от 10 негласували.

Ако съпоставим тези характеристики с населението от 27 милиона възрастни, които живеят под прага на бедността, според преброяването на населението, числата показват, че хората на долните стъпала на икономическата стълбица вероятно съставляват значителна част от всички негласуващи.

Мнозинството от жителите на окръг Биб са от малцинствата, а над 60% от тях не са женени.

Четирима от всеки десет са по-млади от 30 години, а почти половината имат само средно образование.

Малко над 60% от учениците в училищата на окръг Биб имат право на безплатна храна или храна с намалена цена, а 36 училища предлагат такава храна на всички ученици, казва говорителка на Министерството на образованието на щата Джорджия.

Кати Макколъм, президентка на Обществената хранителна банка в Средна Джорджия, заяви, че процентът на бедност е 18,5% в 24-те окръга, обслужвани от нейната организация, включително Биб, пише БТА.

Тя каза, че даренията идват от търговци на дребно, фермери, производители и преработватели. Финансовите дарения са се увеличили драстично през 2020 г. по време на пандемията, но след това са намалели.

Храната от нейната организация се разпределя между над 200 партньорски агенции, които са организации с нестопанска цел или църкви, които разпределят храната на жители и семейства в затруднено положение.

Причините, които хората посочват, са разнообразни. Някои от тях са били възпрепятствани поради проблеми с наказателното правосъдие в миналото. Други имат затруднения с грижите за децата и транспорта.

Предсрочното гласуване, особено за хората с нестабилно жилищно положение,

може да се окаже трудно поради изискванията за адрес. Някои пък не виждаха как дискусиите за парите за купувачите на жилища, опрощаването на колежански дългове и намаляването на данъците за богатите ги засяга.

Линда Соломон, на 58 години, заяви, че нейното притеснение е да покрие наема на апартамента си и комуналните услуги със социалната си пенсия за инвалидност.

Тя разчита на хранителни магазини и организации като „Майчино гнездо“ в град Мейкън, за да преживее трудните периоди.

Преди години е престанала да гласува, когато е решила, че положението ѝ е останало непроменено при многобройните правителства.

Това е организация с нестопанска цел, която започва да функционира през 2022 г.

Нейната основателка и изпълнителен директор Сабрина Фрайдей си спомня собствения си опит като майка тийнейджърка, на която не е имало кой да помогне, и вижда нуждата.

Организацията предоставя разнообразни услуги, включително храна, дрехи, бебешко обзавеждане и курсове, вариращи от самолечение до кардиопулмонална реанимация за бебета и стоматологични клиники.

Тя набляга на гражданската активност, но „когато спиш в хотел и не си сигурен откъде ще дойде следващото ти ядене, а колата ти е конфискувана, гласуването не е сред приоритетите“.

Латоша Браун, съосновател на организацията „Чернокожите избиратели имат значение“ (Black Voters Matter), заяви, че според нея започва обсъждане на основни въпроси като разходите за храна и жилище.

Но трябва да се направи повече, за да се подтикнат хората, които са пренебрегвани от обществото,

да видят в гласуването нещо, което може да реши системните им проблеми.

Фондовата борса и безработицата „не са показател за това колко добре се справят хората“.

Джания Томас, служителка на кампанията на Тръмп, заяви, че усилията за привличане на гласоподаватели са насочени към избиратели с ниска склонност за участие във вота.

Тя допълни, че те използват и доброволци, а също използват традиционни методи за агитация, както и TикТок и външни групи.

Щабът на Харис има офис в Мейкън, в който работят шестима членове на екипа на пълно работно време, които са съсредоточени върху достигането до общностите в целия регион.

Това включва агитация и обикаляне от врата на врата в райони с по-ниски доходи и други места. Служител на кампанията заяви, че в Джорджия има и голямо присъствие на селски райони, в които живеят хора с по-ниски доходи.