Начало Новини Египетският президент назначи нов директор на разузнаването

Египетският президент назначи нов директор на разузнаването

39
Египетският президент назначи нов директор на разузнаването

Президентът на Египет Абдел Фатах Ас Сиси назначи Хасан Махмуд Рашад за директор на разузнаването на мястото на близкия си сътрудник Абас Камел, съобщават египетски и регионални медии. Новата позиция на Камел е съветник и специален пратеник на държавния глава, както и генерален координатор на разузнавателните служби. 

За Рашад се знае малко, освен че е дългогодишен служител от кариерата на разузнавателната агенция, който, както повечето си колеги, идва от редиците на армията, пише в. “Нешънъл” и отбелязва, че  предшественикът му е с военен ранг генерал-майор. 

Под ръководството на отиващия си вече ръководител националната разузнавателна агенция пое от външно министерство няколко ключови ресора, включително Судан, Либия и ивицата Газа. 67-годишният Камел беше назначен на поста през 2018 г. след работата си като началник на кабинета на Ас Сиси, докато беше министър на отбраната, а след това и избран за президент през 2014 г., припомня изданието от Обединените арабски емирства.

Камел беше главен преговарящ при посредническите усилия на Египет, Съединените щати и Катар за спиране на продължаващата вече повече от година война в  Газа и освобождаване на държаните от палестинското движение “Хамас” израелски заложници. Последното му пътуване в чужбина беше посещението миналия месец в Еритрея, стратегически разположена в Африканския рог държава, с която Египет се сближава в последните години. 

В. “Таймс ъв Израел” изтъква факта, че персоналната промяна се случва непосредствено преди срещата на египетския президент с иранския външен министър Абас Арагчи, който е в Кайро в рамките на регионална обиколка. Изданието цитира в. “Уолстрийт джърнъл”, който коментира, че на фона на продължаващата липса на пробив в преговорите за примирие от ноември м.г., не е ясно, дали новата позиция е повишение или понижение. Не е ясно и дали Камел ще продължи да е част от преговорния екип. 

През ноември със съвместните усилия на Абас Камел, директора на американската Централна разузнавателна агенция (ЦРУ) Уилям Бърнс и премиера на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани беше постигната сделка за временно примирие и освобождаване на 105 от общо 251 заложници, взети от “Хамас” при атаката му в Южен Израел на 7 октомври, когато бяха убити над 1200 души.  

Според в. “Уолстрийт джърнъл” Хасан Рашад, който е досегашен заместник на Камел, е отговарял за ключови за египетското разузнаване въпроси, включително отношенията с Иран.