Начало България Европрокуратурата разследва разширяването на газохранилището в „Чирен“

Европрокуратурата разследва разширяването на газохранилището в „Чирен“

54
Чирен

Европейската прокуратура провежда акция в централата на „Булгартрансгаз“ за разследване на възможна измама при разширяването на газохранилището в Чирен, финансирано с европейски средства.

Държавните институции не предоставиха официална информация по въпроса, като единствено МВР потвърди, че са помагали на разследването.

Министърът на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Гърция и няма коментар от негова страна за момента.

Калин Стоянов, силовият министър, заяви, че Главната дирекция „Национална полиция“ участва в разследването по постановление на Европейската прокуратура, като не разкрива подробности за адресите на действията.

От Европейската прокуратура потвърдиха акцията, като не уточняват конкретно хранилището в Чирен, но поясняват, че става въпрос за подземно газово хранилище.

Експертът Мартин Владимиров коментира, че прокуратурата проверява злоупотреба с европейски средства по стратегически проекти с трансграничен интерес, като съществуват съмнения и за други сделки на национално ниво.

Той подчерта, че тези действия на прокуратурата са насочени към възможно намаляване на зависимостта на страната от Русия и на защита на обществените интереси.