Начало Свят Европейският съвет одобри кандидатите за топ длъжностите в ЕС за следващите пет...

Европейският съвет одобри кандидатите за топ длъжностите в ЕС за следващите пет години

34
Европейският съвет
Снимка: БТА

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен като ръководител на Европейската комисия беше одобрен от Европейския съвет. Това беше обявено от Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, след края на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

Бившият португалски премиер Антониу Коща беше избран за следващ ръководител на Европейския съвет от 1 декември. За върховен представител на ЕС по външната политика беше предложена Кая Калас, която е премиер на Естония.

Шарл Мишел отбеляза, че дневният ред беше изпълнен още в първия ден на заседанието и изрази удовлетворението си. Той призова Европейския парламент да поеме отговорността си в следващите седмици.

Решенията за Фон дер Лайен, Калас и бъдещите еврокомисари ще бъдат обект на гласуване от евродепутатите, като гласуването за Фон дер Лайен се очаква да се проведе през юли.

Фон дер Лайен изрази благодарност за подкрепата и посочи, че Калас ще бъде нейният заместник в следващата ЕК. Кая Калас заяви, че е почетена от гласуването в Европейския съвет и се ангажира да работи за европейското единство и защита на интересите на ЕС.

Антониу Коща и Кая Калас се оформят като ключови фигури в новата Европейска комисия, разпределена между трите големи политически семейства в Европа. Коща, дългогодишен премиер на Португалия, е обвинен в разследване за корупция, но няма обвинения срещу него. Кая Калас е адвокатка и премиер на Естония, като идва от семейство с история на борба срещу съветската власт.

Едновременно, фон дер Лайен трябва да се изправи пред гласуване от поне 361 от 720-те евродепутати. В случай, че не получи подкрепата им, европейските лидери ще трябва да намерят друг кандидат за председател на Еврокомисията.