Начало Свят Европарламентът и посланици обсъждат бойкот на Орбан

Европарламентът и посланици обсъждат бойкот на Орбан

34
Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Днес в ЕС се провежда среща на пратениците на държавите, за да обсъдят план за бойкотиране на срещата, организирана от унгарското председателство в края на август.

Тази реакция е след визитите на Виктор Орбан, премиер на Унгария, след като пое председателството на ЕС.

От началото на юли Орбан проведе срещи с лидерите на Украйна, Русия, Китай и бившия американски президент Доналд Тръмп, като призоваваше за мир.

Това предизвика остра реакция в ЕС, че Орбан действа като посредник, без да е упълномощен да го прави.

Източници от Брюксел съобщават, че по време на форума в Будапеща, върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел ще свика среща на външните министри.

Подобни действия предприема и Европейският парламент, който обсъжда взаимоотношенията с унгарското председателство на ЕС.

Роберта Мецола, председателят на ЕП, заяви, че въпросът е обсъждан в председателски съвет в рамките на предишния състав на Европарламента и ще бъде разгледан и в новия.

„Убедена съм, че новият председателски съвет ще обсъди темата, за да определи начина, по който нашата институция може да развива отношенията с унгарското председателство по въпросите за правните инициативи.“, каза Мецола в интервю за Ройтерс.

Ротационният председател на Евросъюза се отговаря за организирането на срещите на 27-те държави членки и за преговорите с ЕП относно приемането на нови политически мерки и регламенти.

Вчера 63 европейски депутати обвиниха Орбан, че съзнателно представя визитите си в Москва и Пекин като действия от името на ЕС.

В изявление от днес унгарският външен министър Петер Сиярто подчерта, че нападките от страна на европейски политици, подкрепящи войната, подсилват решимостта на Унгария да се бори за мир в Европа.