Начало България Държавният глава Румен Радев ще отличи лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон...

Държавният глава Румен Радев ще отличи лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2024 г.

29
Държавният глава Румен Радев ще отличи лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2024 г.

Държавният глава Румен Радев ще отличи лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2024 година, съобщи прессекретариатът на президента. Церемонията е от 16:00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Отличия ще получат заслужили български ученици – олимпийски състезатели по информатика и информационни технологии, перспективни млади таланти с новаторски дебютни разработки, визионери, разработили проекти с висок обществен принос, и утвърдени преподаватели, обучили поколения състезатели и професионалисти в компютърните науки. 

Наградените ще бъдат в категориите грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“; грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“; грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ и грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Церемонията, която се провежда за 22-ра поредна година, ще се състои на датата, на която преди 121 години е роден видният изобретател с български произход Джон Винсент Атанасов, чието име носят наградите.

От 2003 г. – началото на инициативата, Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.