Начало Свят Дронове атакуват АЕЦ „Запорожие“. Какво знаем на ден 777 от войната в...

Дронове атакуват АЕЦ „Запорожие“. Какво знаем на ден 777 от войната в Украйна?

74
АЕЦ
АЕЦ „Запорожие“
Снимка: АФП

Москва твърди, че Украйна атакува АЕЦ „Запорожже“ с дрон трети ден подред, но украинските официални лица отрекоха твърдението, че Киев е зад атаките.

Украйна отхвърля обвиненията в нападения с дронове срещу централата през последните три дни, които според МААЕ представляват заплаха за ядрената безопасност.

Кремъл заяви, че ударите с дронове са от страна на Украйна и са изключително опасни. Украинското военно разузнаване утвърждава, че Киев не атакува ядрени обекти.

Министерството на външните работи на Украйна подчертава, че Русия е единствената заплаха за АЕЦ „Запорожже“, която не само е била взета, военизирана и опитвана да бъде похитена, но и е използвана за пропаганда.

Държавната информационна агенция РИА съобщава, че атаката с дрон срещу учебния център се е случила само 10 минути след мисията на МААЕ.

Извънредна среща на съвета на управителите на МААЕ, свикана от Русия, за да се обсъдят атаките срещу АЕЦ „Запорожже“ в Украйна, ще се проведе в четвъртък, съобщават четирима дипломати, цитирани от Ройтерс.

Украйната свалила 14 от 17 дрона, изстреляни от Русия

Русия изстреляла 17 дрона и няколко ракети срещу южната част на Украйна, съобщават официални представители на украинските военновъздушни сили и администрацията, предава Ройтерс. Противовъздушната отбрана на страната успяла да свали 14 от дроновете и двата ракети, казаха военните.

Командирът на Военновъздушните сили на Украйна Микола Олешчук сподели в „Телеграм“, че Русия изстреляла две крилати ракети „Искандер-К“ и една балистична ракета „Искандер-М“, но не посочи какво е станало с тях. Двата ракети „Х-59“, които Русия изстреляла срещу град Одеса, са били унищожени, добави Олешчук.

Оперативното командване „Юг“ на украинските въоръжени сили съобщи в „Телеграм“, че 12 дрона са свалени над Николаев и двама над Одеса. В резултат на атаките е бил засегнат енергиен обект в Николаев, което довело до прекъсване на електроснабдяването. Няма пострадали при нападенията, посочиха военните. Информация за атаките съобщи и Укринформ.

Зеленски критикува Шолц за отказа на ракети Taurus

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се разправи с германския канцлер Олаф Шолц за отказа му да предостави германски ракети Taurus на Киев. Той предположи, че отказът е свързан с желанието на Германия да запази оръжията за себе си като защита срещу Русия.

„По мое мнение, канцлерът вярва, че тъй като той представлява неядерна държава, Таурус е най-мощното оръжие, което Германия разполага“, заяви Зеленски за POLITICO. „Той сподели с мен, че не може да допусне Германия да остане без това мощно оръжие“, добави Зеленски за Шолц.

Правителството на Германия представи различни мотиви за отказа. Шолц настоява да не предоставя ракети Taurus на Украйна, тъй като това може да доведе до нарастване на конфликта и дори да изложи Германия на пряк конфликт с Русия.

Украинците искат ракетите Taurus на Германия, които са с мощна бойна глава и обхват от около 500 километра, за да могат да атакуват цели дълбоко зад фронтовите линии, като например Керченския мост, свързващ Русия и Крим.

Коментарите на Зеленски подсказват, че Шолц може да има по-различни мотиви за решението си, а именно, че Берлин се нуждае от оръжия, за да спре руския президент Путин да не атакува Германия.

В общественото изявление обаче Шолц представя себе си като лидер, който може да помогне на Украйна, без да поддържа действия, които биха довели до по-широк конфликт.

Си Дзинпин се срещна със Сергей Лавров

Лидерът на Китай Си Дзинпин се срещна с руския министър на външните работи Сергей Лавров във вторник. Срещата беше израз на взаимна подкрепа и общо становище срещу западните демокрации в светлината на събитията в Украйна.

„Бихме искали да изразим нашата благодарност и възхищение за постигнатите успехи през последното десетилетие под Вашето ръководство“, каза Лавров на Си, цитиран от руските медии.

Преди това Лавров се срещна с китайския външен министър Ван И и подчерта приятелските отношения между Москва и Пекин.

Двете страни се споразумяха да започнат диалог за евразийската сигурност и да продължат сътрудничеството си в борбата срещу тероризма.

Източник: „Гардиън“, „Политико“, БТА

Прочетете още интернационални новини тук