Начало Водещи До кога българските данъкоплатци ще плащат за загубите на въглищните централи?

До кога българските данъкоплатци ще плащат за загубите на въглищните централи?

69
ТЕЦ „Марица 3“
„Грийнпийс“ – България

За периода от 1 януари до 31 май 2024 г. „Мини Марица-изток“ отчита загуба от дейността си в размер на 99.6 млн. лв. „Мини Марица-изток“ е завършила 2023 г. също на финансова загуба, чиито размер е 137.4 млн. лв. Така към края на май месец общо в баланса на дружеството е отчетената загуба е 237 млн. лв. На база изминалите 5 месеца и отчетените за тях финансов резултат, както и очакванията на дружествата по инвестиционната програма и размерът на добива и разкривката на въглища, се очаква реализираната загуба само за 2024 г. да бъде в размер на над 200 млн. лв.

Тези данни представи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов от трибуната на Партийния дом относно отчет и информация за актуалното финансово състояние на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Проблемът с въглищните централи продължава вече години наред. ТЕЦ „Марица – изток“ многократно е получавал огромни суми държавна финансова помощ – пари, взети от данъкоплатците. Суми, наливани в бездънна яма, която продължава да работи с милиони загуби.

Само преди три месеца, през април тази година, парламентът реши държавата да отпуска по 250 млн.лв. годишно на „Мини Марица изток“ ЕАД за периода 2024 г. – 2028 г. Първоначалното предложение на ГЕРБ-СДС предвиждаше отпускане на 200 млн. за 5 години, но по предложение на ДПС средствата бяха завишени с 50 млн. лв, но за период от 4 години.

И затова няма как да не се запитаме – докога държавата ще се опитва да съживява мъртвец с нашите доходи.

От политическа гледна точка това безсмислено наливане на средства се прави с оглед на честите избори, които се провеждат напоследък у нас, защото въглищната индустрия носи голям брой избиратели. Тук трябва да споменем и проруските партии, които поради някакви техни посткомунистически причини се противопоставят на всичко европейско и правят всичко възможно България да не получава пари от Европа и да не спазва „Зелената сделка“.

Вече на всички в Европа е ясно, че въглищните централи остават в миналото и постепенно ще бъдат затворени. Причините за това дори не са политически или свързани с войната в Украйна, а с фактът, че въглищната енергия вече не е ефективна и е значително по-скъпа от новите видове енергия. Другата още по-важна причина е, че причинява тежки замърсявания и влошава в различна степен качеството на живот, както на работниците, така и на семействата, и на съгражданите им.

Ускореното премахване на въглищните тецове в България ще има огромни ползи за качеството на въздуха, общественото здраве и икономиката, включително предотвратяването на хиляди смъртни случаи и спестяването на милиарди евро от разходи за здравеопазване.

Добре е българските политици да се съобразят с всичко това, преди да отпуснат поредните милиони за „спасяване“ на умираща индустрия.

Още новини от деня – четете тук