Начало България „Дордето просветена Европа препознае нашето народно и свято дело“: Архивите говорят за...

„Дордето просветена Европа препознае нашето народно и свято дело“: Архивите говорят за Съединението

39
Манифест от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Велико Търново, 8 септември 1885 г.
Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Той е координиран от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия. На 6 септември е извършен военен преврат, подкрепен от българския княз, Александър Батенберг.

Ето какво съдържат архивни източници:

Манифест на княз Александър Батенберг, с който се признава съединението

Да бъде известно на моя любезен народ, че на 6-тия того месец жителите на Източна Румелия след свалянето на тамошното правителство и избирането на друго привремено обявиха Съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушно ме прогласиха за княз на тази област.

С оглед на благото на българския народ, неговото страстно желание да се обединят двете български държави в една и постигането на неговата историческа задача, аз признавам Съединението за състояло се и приемам оттук нататък да бъда именуван княз на Северна и Южна България.

Като поемам управлението на тази област, аз обявявам, че животът, имуществото и честта на всички мирни граждани, без значение на вярата и националността, ще бъдат запазени и гарантирани. Са предприети всички необходими мерки за запазване на реда и спокойствието, а с нарушителите ще се постъпва строго в съответствие с закона.

Надявам се, че любезният ми народ, както от двете страни на Балканските планини, който толкова радостно и ентусиазирано посрещна това велико събитие, ще ми окаже съдействие в осъществяването на светата мисия – обединението на двете български области в една държава и ще бъде готов да направи всички жертви и усилия за утвърждаването на единството и независимостта на нашата мила отечествена земя.

Да ни помогне Бог в това необходимо и велико предприятие.

Издадено в старата българска столица Велико Търново на осми септември хиляда и осемстотин осемдесет и пета година.

Александър

Възвание на Българския таен централен революционен комитет за провъзгласяване на Съединението

Пловдив, 5 септември 1885 г.

Часът за нашето Съединение е дошъл!

Чуждото управление на Румелия, което ни угнетява от шест години, е свалено.

На негово място е обявено Съединението ни с Княжество България под щандарта на Българския княз, Негово Височество княз Александър I.

Граждани,

Вие сте задължени в името на нашата родина, в славата и величието на България да дойдете на помощ и да подкрепите това свято дело, като поддържате строг ред и тишина. Помнете, че всеки от вас, който се забави с насилие и грабеж, ще бъде строго наказван, особено ако това насилие е насочено срещу чужди нации, които всеки трябва да защитава като свои братя.

Офицери и войници!

Синове на България! Тайният комитет ви призовава да се поклоните под гордия български лъв и пред величието на християнството – кръста. Против кого и за кого ще се борите вие? Помнете, синове на България, че вие служите – за позор и унижение, под полумесеца, под знамето на нашите петстотингодишни страдания!

Почтени духовни пастири!

Вие, които сте съхранявали и укрепявали България цели петстотин години, вдигнете спасителния кръст и благословете това свето дело – Съединението.

Докато просветената Европа признае нашето народно и свето дело, докато войските на Н. В. Александър I превземат Тракия, се образува временно правителство, което ще разпорежда и управлява всичко. Трябва да бъде покорено на него.

Нека ни помогнат Бог и нашите сили! Напред!

От комитета

Членовете на Българския таен централен революционен комитет - капитан К. Паница, И. Стоянович, З. Стоянов, Ив. Андонов и Д. Ризов, които на заседанието на 25 юли 1885 г. вземат решение за въстание
Членовете на Българския таен централен революционен комитет – капитан К. Паница, И. Стоянович, З. Стоянов, Ив. Андонов и Д. Ризов, които на заседанието на 25 юли 1885 г. вземат решение за въстание. Снимка: Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Текстовете са публикувани в сайта Съединението на България. Взет е от книгата на историка Димитър Страшимиров „Архив на Възраждането“, Т.2, стр. 320.