Начало Пари Докладите на ЕК и ЕЦБ показват, че резултатите на България са добри,...

Докладите на ЕК и ЕЦБ показват, че резултатите на България са добри, с изключение на спадащата инфлацията

29
Еврозоната

Публикувани са конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка за тази седмица. Според резултатите за България, инфлацията е по-висока от необходимата стойност за членство в еврозоната. Това означава, че на страната й няма да бъде позволено да приеме еврото на 1 януари 2025 г.

Каква е целта на тези доклади? Те се използват за оценка на икономическото сближаване на страните извън еврозоната, които са членки на Европейския съюз. Документите служат за представяне на готовността на страните за приемане на еврото. В момента тези страни включват България, Чехия, Унгария, Румъния, Полша и Швеция (Дания и е изключение). Процедурата, предвидена в Договора за функциониране на ЕС, определя как държава-членка може да се присъедини към еврозоната. След анализ на докладите, Европейската комисия представя препоръки на Европейския съвет, който взима решение след консултации с Европейския парламент.

Докладите се фокусират върху съвместимостта на националното законодателство с правото на ЕС и степента на устойчивост на икономиката. Конкретно, оценките се базират на числовите критерии за членство в еврозоната. По-долу са изброени ключовите наблюдения от докладите:

  • България изпълнява три от четирите числови критерии за членство. Това показва стабилност в областта на публичните финанси, валутния курс и лихвените проценти.
  • Европейската централна банка и Европейската комисия оценяват, че националното законодателство на България е съвместимо с правото на ЕС. Това е положително, но трябва да се отбележи, че могат да възникнат проблеми с измененията в Конституцията, които да повлияят на независимостта на Централната банка.
  • Инфлацията в България надвишава референтната стойност, което е неизпълнение на критерия за ценова стабилност.
  • Въпреки това, има тенденция за сближаване на инфлацията в България с тази в еврозоната.

Докладите дават препоръки за необходимите реформи за постигане на устойчива конвергенция. Тези реформи включват подобряване на управлението на публичните разходи, реформи в съдебната система и подобряване на инвестиционната среда.

От ключово значение е да се продължи с черпенето на благоразумена фискална политика и да се увеличи ефективността на капиталовите разходи. Ако България успее да спазва критерия за ценова стабилност и да извърши необходимите реформи, тя може да получи одобрение за присъединяване към еврозоната през началото на 2025 г.

*Текстът е част от петъчния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още икономически новини – четете тук