Начало Водещи Докато ДПС се тресе, Главчев прави ударни назначения с кадри на Движението...

Докато ДПС се тресе, Главчев прави ударни назначения с кадри на Движението в страната

34
Министерски съвет
Снимка: БТА

Последните трусове в Движението за права и свободи и разцеплението на два полюса – около почетния председател Ахмед Доган и единия съпредседател на партията Делян Пеевски, служебното правителство проведе серия от ключови назначения с кадри на Движението.

Темата влезе в дневния ред на парламента, където напрежението се покачи.

Скандалите ескалираха още при изслушването на служебния премиер Димитър Главчев, който трябваше да отговори защо само за един ден е освободил 11 областни управители, заместници и от кои партии са новоназначените.

„В последните по-малко от 10 дни вие направихте 11 рокади. Всъщност повече от 11, защото назначихте 11 областни управители – нови, отделно от това назначихте същия брой заместник-областни управители. Прави впечатление обаче едно парцелиране на държавата в този случай, защото поне за 5 от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, натъртвам – нему верни“, каза обърна се към премиера Главчев лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Винаги съм се ръководил от Конституцията и законите на страната. Естествено, че отговорността е моя. Вие сигурно разполагате с повече информация от мен. Аз не знам в коя партия какви процеси текат. Както би следвало да бъде – решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз“, отговори премиерът, а Йордан Цонев от ДПС обяви, че нападките срещу ДПС няма да навредят на партията.

„Много хора са се опитвали да плюят по ДПС, обаче ДПС е тук, ще бъде тук и е илюзия това, което си мислете, че няма да бъде“, заяви той.

Атаката продължи от страна на ПП-ДБ. Атанас Атанасов обяви някои от рокадите в областните управи.

„В Кърджали като областен управител е освободен Никола Чанев от ГЕРБ, назначен Ресим Мурад – областен координатор на ДПС. В Пазарджик освободен Стефан Димитров, назначен Осман Мурад от ДПС. Основната кадрова банка за вашите назначения са номенклатурните кадри на ГЕРБ и ДПС“, обясни той.

Главчев отговори, че не е очаквал да бъде обвинен, че освобождава кадри на ГЕРБ.

Чистката бе отразена и в някои регионални медии. Така например сайтът „За истината“ описва „политически метли“ в Шумен.

Само за 3 дни правителството два пъти смени заместник-областния управител, а след това смени и областния, макар че досегашният шуменски губернатор проф. Добромир Добрев беше назначен от „сглобката“ от квотата на ГЕРБ, пише изданието.

Според статията правителството първоначално е „изегъртало“ заместник-обласната управителка от ПП ДБ Нели Георгиева, като на нейно място е назначена активистката на ДПС Тиджел Заид, председател на младежката партийна организация в Каолиново.

„Заид обаче остана на поста само 3 дни и вчера изненадващо беше сменена с активист на ГЕРБ“, добавя изданието.

И продължава:

За заместник-областен управител на Шумен бе назначен Диян Димитров, бивш полицай и бивш секретар на Община Шумен при управлението на Любомир Христов, областен лидер на ГЕРБ и настоящ депутат.

Повече от половината областни управители са сменени, кадри на ДПС заменят хората на ГЕРБ, а те на ПП-ДБ

В края на работния ден вчера дойде и друга новина – този път за смяната на самия областен управител Добромир Добрев (ГЕРБ), на чийто стол седна Бейнур Ахмед.

Ахмед от близо 15 години работи в Община Шумен, включително през двата мандата на Любомир Христов. От 2013 г. до 2015 г. е бил главен секретар на Областната администрация в Шумен. Завършил е Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“.

Подробно рокадите са описани и от ексдепутата от ПП-ДБ от Смолян Михаил Камбарев. От данните, които той предоставя, се вижда, че сред назначените са дори и областни координатори и бивши кметове на ДПС.

Според информацията в Благоевград е освободен зам. областният управител Крум Аргиров (ГЕРБ), а на негово място е поставен Елхан Кълков от ДПС. Във Варна са освободени двама зам. областни Изабела Атанасова и Огнян Рачев и е назначена Айрие Ибрямова (ДПС). В Смолян – освободен е областният управител на ГЕРБ Захари Сираков и назначен Румен Пехливанов – областен координатор ДПС и бивш кмет на Рудозем.

Във Враца картината е подобна – освободен е зам. областният управител от ГЕРБ Никола Николов, а на негово място е поставен Йордан Димитров (ДПС). В Търговище областният управител Гергана Цонева (ГЕРБ) е понижена в зам. областен, а за нов областен управител е назначен Гюрсел Хасанов (ДПС).

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбюлев е освободен, а новият е от ДПС – Христина Янчева. За зам. областен управител е назначена Хурждан Караджова, на мястото на Димитър Добрев.

Картината е същата в Пазарджик, Перник и Кърджали.